Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » rožmarin, pomaranča, & Medene koruzne moke Madeleine

rožmarin, pomaranča, & Medene koruzne moke Madeleine

  Včeraj je bil dan na plaži. V glavnem sem samo počival in ljudje so me opazovali, ko je moj radoživ radar zaznal nekaj večjih prikupnosti ljudi, parkiranih pred mojim pogledom na ocean. Bila sta mama in dojenček (deklica … morda malček? Ne vem) in imela sta ujemajoča se sončna klobučka in sončna očala (kdo bi vedel, da so prepovedali žarke za malčke?!), med poljubi metulja in gradnjo peščenega gradu pa bi naredite odmor za malico. TUKAJ JE DOBRO! Mislim, tukaj sem postal res nos. Njihov prigrizek po izbiri? Domače medleine! In ne vem, ali je bil to moj grozljiv pogled ali kaj, toda mala blondinka mi je celo ponudila eno. To me je osrečilo. In lačen. In kot, popolnoma ne moreš vzeti dve leti starega piškota, tako da ja, moral sem se premakniti od tam in narediti svojega!

  Spakiral sem svoje hrome prigrizke (veganske krekerje in mandlje … kaj za vraga sem razmišljal?), skočil na vlak in odskočil domov, da bi razbil pločevino. Verjetno bi morali vedeti dve stvari o zadnjem stavku.

  1) Preskakovanje lahko ljudem okoli vas – še posebej na javnih mestih, kjer je veliko ljudi – postane zelo neprijetno. Naredi to vseeno. Ljudje bi morali več preskočiti. To je kul in stara šola. Vrnimo ga nazaj.

  IN!

  2) Ja, res boš potrebovala pravi pekač madeleine, če nameravaš izdelovati te seksi lepotce v obliki školjke. Ampak resno, stanejo 10 dolarjev (morda 12!) in odlična naložba, če vam je peka všeč. Svojega imam že leta! Trajajo.

  Malo sem se ponorela v klasiko z dodajanjem sesekljanega rožmarina, medu, pomarančne lupinice in koruznega zdroba. Obstaja tudi rjavo maslo. Nič hudega. Razen, da popolnoma je. Zapečeno maslo je vedno velika stvar. Zadnje čase ga častim.

  Na druge okuse!

  Rožmarin je subtilen, kot bi moral biti v večini primerov, pomaranča in med pa ravno toliko, da navdušita, a ne prevzameta. In koruzni zdrob?! Zame je to najboljši del! Vem, da se to sliši ekstremno, a obožujem hrustljavost, ki jo doda tem nežnim piškotkom. Pojedel sem jih 10 brez sramu.

  Prav. Pojedel bom zadnjih 10. Ker moram speči torto in ne morem imeti piškotov naokoli, ko se to zgodi! Težave z ljubosumjem.

  Adijo za zdaj. Se vidimo jutri na večerji!

  Madeleine iz koruzne moke z rožmarinom, pomarančo in medom – Baker by Nature

  Sestavine:

  13 žlic nesoljenega masla, zapečenega

  1/2 skodelice + 2 žlici večnamenske moke

  1/4 skodelice koruzne moke

  4 velika jajca, pri sobni temperaturi

  3/4 skodelice sladkorja

  Lupica ene velike pomaranče (približno 1 čajna žlička)

  1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

  1 žlica medu

  1 žlica sesekljanega rožmarina, zelo drobno

  *Za pekač sta potrebna dodatna moka in maslo

  Navodila:

  Približno 8 minut stopite maslo v majhnem loncu na zmernem ognju do rjavega in dišečega po oreščkih (pozorno glejte; ne želite ČRNEGA masla). Odstranite posodo z ognja in pustite, da se ohladi.

  Izdatno namastite model(e) za madeleine z veliko masla (vstavite ga v vse tiste majhne grebene!) in rahlo potresite z moko, nato pa potrkajte po ponvi, da odstranite odvečno količino. Odložite.

  Jajca stepajte na visoki hitrosti v skledi električnega mešalnika z vklopljenim nastavkom za stepanje približno 4 minute ali dokler niso zelo gosta in se podvojijo (tukaj ne skoparite s časom). Počasi dodajte sladkor in stepajte še 2-3 minute, preden dodate vanilijo, med, pomarančno lupinico in rožmarin.

  V skledo za mešanje dodajte moko in jo nežno vmešajte z gumijasto lopatico. Sedaj dodajte prežgano maslo in mešajte le toliko časa, da se vse poveže.

  Testo zajemajte ali vlijte v modelčke, tako da vsako skodelico napolnite do 1/2, ko se testo razlije. Pečemo 7-9 minut, lahko tudi malo dlje, odvisno od velikosti pekača. Pečene madele takoj vzemite iz modela in jih prestavite v posodo, da se popolnoma ohladijo.