Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Jam Thumbprint Cookies

Jam Thumbprint Cookies

  Ti piškoti so 89,5 % okusnejši, kot so videti.

  Ne rečem, da so grdi. Enostavno nimajo zapeljive vabe, kot jo morda imajo drugi piškoti. Niso piškotek supermodela. Bolj so podobni piškotku sosednjega dekleta.

  So takšni, kakršni bi moral biti vsak piškot: popolnega okusa, enostavni za sestavljanje, nemogoče se je ustaviti samo pri enem.

  Lahka maslena tekstura. Sladko popečen kokos. Na vrhu žlica marmelade. Oh, te so nebeške.

  P.S. – Stavim, da bi lahko naredili lepše piškote po tem receptu, če ne bi pakirali, čistili, telefonirali in pekli vsega naenkrat … večopravilnosti.

  Naredil sem jih pred nekaj tedni. Bil sem v mentalni bitki, ali naj grem domov v Philadelphio za vikend ali ostanem v mestu; Orkan Irene je grozil, da bo močno prizadel veliko jabolko, jaz pa živim na poplavnem območju. Hotel sem ostati v mestu. Imel sem 10 čevljev dolg seznam opravkov in nobene želje, da bi skočil na dvourni avtobus. Bila pa sem tudi prestrašena, da me bodo deložirali iz stanovanja in ne bom imela kam iti. Medtem ko sem razmišljal o prednostih in slabostih bivanja/odhoda – sem pekel. Piškotki vedno pomagajo situaciji.

  Vse sem imela v shrambi – kar je bilo dobro, saj je orkan Irene pustil police vsake trgovine čisto prazne. Bili so dovolj enostavni za stepanje; imeli so dovolj korakov, da so bile moje misli zaposlene in osredotočene.

  Tisti dan sem na koncu rezerviral vozovnico za izhod iz mesta. Domov sem prinesel celotno serijo piškotov, ki sem jih delil z družino – minus 4 piškoti, ki so skrivnostno izginili med potovanjem z avtobusom…

  Moja družina je precej izbirčna, ko gre za mojo peko. Vsi imajo svoje predstave o popolnem piškotu. Nikoli me ne preseneti, ko najdem krožnik z nedotaknjenimi piškoti, ki kar sedi tam, brez ljudi. Ok, pravzaprav me vsakič šokira – to so piškotki. Piškotki ljudje!!

  Zanimalo me je, kako bodo to letele z mojim snobovskim klanom piškotkov. S 26 piškotki, predstavljenimi posadki – 12 jih je izginilo v manj kot eni uri. Celo moj izbirčni, čokoladni – čips – edini ljubeči bratec je pojedel 3 naenkrat – znak uspeha v moji knjigi.

   

  Recept prihaja od Ine; Ženska, ki me nikoli ne razočara. Navodila so precej enostavna in enostavna za sledenje. Naokoli imejte veliko dodatne moke; pri delu s testom lahko postanejo stvari lepljive. Veliko pekov ima verjetno večino sestavin pri roki – vedno plus! Vsekakor se lahko poigrate in piškote napolnite z marmelado poljubnega okusa, ki vam bo všeč. Bil sem razočaran, ko sem ugotovil, da imam v shrambi samo marelične konzerve, toda naslednjič jih nameravam zmešati in uporabiti izbor okusov.

   

  Hladnejše vreme me zagotovo spodbudi k razmišljanju o jesenski peki! O kakšnih jesenskih dobrotah sanjate?

  Jam Thumbprint Piškotki – Ina Garten

  Sestavine

  • 3/4 funtov (3 palčke) nesoljenega masla, pri sobni temperaturi
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije
  • 3 1/2 skodelice večnamenske moke
  • 1/4 čajne žličke košer soli
  • 1 jajce, stepeno z 1 žlico vode, za pranje jajc
  • 7 unč sladkanega kokosovega oreha
  • Malinova in/ali marelična marmelada

  Navodila

  Pečico segrejte na 350 stopinj F.

   

  V električnem mešalniku, opremljenem z nastavkom za lopatice, penasto zmešajte maslo in sladkor, dokler se ravno ne povežeta, nato dodajte vanilijo. Posebej presejemo moko in sol. Z mešalnikom na nizki hitrosti dodajte mešanico moke v smetano maslo in sladkor. Mešajte, dokler se testo ne začne združevati. Zvrnemo na pomokano desko in skupaj zvaljamo v ploščat disk. Zavijte v plastiko in ohladite 30 minut.

   

  Testo razvaljajte v 1 1/4-palčne kroglice. (Če imate tehtnico, mora vsaka tehtati 1 unčo.) Vsako kroglico pomočite v jajčno pasto in jo nato povaljajte v kokosu. Kroglice položite na nenamaščen pekač za piškote in na vrhu vsake s prstom pritisnite rahlo vdolbino. V vsako vdolbino kanite 1/4 žličke marmelade. Pečemo 20 do 25 minut, dokler kokos ni zlato rjav. Ohladimo in postrežemo.