Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Puding iz divjega riža

Puding iz divjega riža

  To je divji riž, v stilu pudinga. To je zelo dobra stvar.

  Tako jemo sladico za kosilo in jo odpišemo kot zdravo hrano. Tako preživimo prepotrebno uro lebdenja nad štedilnikom – z žlico v roki – med mešanjem in petjem (žlice so odlični improvizacijski mikrofoni!!). Tako preživimo sončno popoldne in plavamo globoko v pariških dnevnih sanjah namesto po opravkih, telovadbi in e-pošti.

  Vsi moramo včasih zapeti v lepljivo žlico, kajne? Ohranimo življenje lahkotno, kar tako.

  Zdrava logika bi trdila, da je rižev puding običajno vse prej kot lahek. In to bi bilo res … če bi ostali pri tipičnem razmišljanju. Nismo.

  Seveda … še vedno ni solata. Vendar je lažji!

  Navaden riž zamenjamo s super zdravo divjo sorto. Izločimo sladkor in dodamo kanček javorjevega sirupa. In opuščamo smetano za popolnoma čisto in kremasto polnomastno mleko. Oh, tu so tudi glavne začimbe, ki poskrbijo, da bodo stvari zanimive: ingver, cimet, nageljnove žbice in muškatni orešček, seveda! Narezane pistacije na vrhu … Nehaj! Resno.

  Tako kot rižota tudi ta jed res zahteva kanček potrpljenja. Ti to zmoreš! Potrpežljivost se popolnoma izplača.

  In res, ura pred štedilnikom brez samo mešanja na dnevnem redu je lahko pomembna na oddelku za sprostitev. Vedno dvignem roko, ko gre za riž, sprostitev in puding. Kaj pa ti?

  Puding iz divjega riža – naravni pek

  1/2 skodelice divjega riža

  3 skodelice polnomastnega mleka

  1/4 skodelice javorjevega sirupa

  1/2 čajne žličke soli

  1/2 žličke cimeta

  1/2 žličke ingverja

  1/4 žličke nageljnovih žbic

  1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

  1 žlica vanilijevega ekstrakta

  1/4 skodelice sesekljanih pistacij za posipanje

  Za 4 porcije

  Navodila:

  Divji riž dobro operemo, odcedimo in damo v srednje veliko ponev. Dodajte mleko, javorjev sirup, sol, začimbe in vanilijo; Med nenehnim mešanjem zavremo. Ko hitro zavre, zmanjšajte ogenj na nizko in med občasnim mešanjem kuhajte 45 minut – 1 uro ali dokler tekočina ne postane podobna gostemu pudingu in je riž tik pred kuhanjem. Okrasite s pistacijami in takoj postrezite ali pa zavijte v prozorno folijo, stisnjeno, da se dotakne pudinga, in ohladite.