Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Pogačice z borovnicami in nektarinami z makom

Pogačice z borovnicami in nektarinami z makom

  Celotna situacija s kolački je zame precej nova.

  Sem pek, ja. Na mojem slaščičarskem radarju sem videl že veliko kolačkov – Da, spet. Od časa do časa sem celo prelistal kakšen recept ali dva; Sem radovedno dekle.

  Ampak jesti jih … težko.

  Peka jih… nada.

  Lahko bi rekli, da je bila Scone Street cesta, po kateri sem manj hodil v moji pekovski avanturi.

   

  Za razliko od pekovske pustolovščine je pustolovščino življenja mogoče načrtovati le toliko…

  Življenje te lahko pripelje do razreda, v katerem spoznaš moškega svojih sanj (vsakega-od-njih). Omenjeni sanjski čoln bi vas lahko nato oddaljil od vaših mestnih poti (vsaj za vikend!) in vam pokazal lepoto in čar tihega gorskega življenja. Ta čarobni gorski vikend vas lahko pripelje do nenavadne kavarne, kjer si delite kolač, ki je tako popoln, da ugotovite, da ste naravnost zaljubljeni v kolače … in v življenje!

  To življenje … je skrivnostno čaroben blagoslov.

  Ti kolački so v enakih delih poskus porabiti obilico sadja, s katerim sem trenutno bogat, saj so bili poskus najti točno teksturo (ne preveč gosta, ne preveč vlažna, popolna gosta drobtina, ki se še topi v tvojih ustih) se spominjam tistega, ki me je spremenil v vernika. Ni popolno, a zagotovo je bilo blizu.

  Nektarine in borovnice gredo odlično z roko v roki. Ta sladki duo sem že uporabljal za fantastične rezultate. Mak je ena mojih najljubših sestavin in všeč mi je bila tekstura, ki so jo prinesli na to zabavo s kolački. Uporabila sem javorjev sirup, da sem zagotovila le rahlo sladkobo.

  Komaj čakam, da nadaljujem z eksperimentiranjem v kuhinji in v življenju. Lep vikend, prijatelji!

  Borovničevo-nektarinovi makovi kolački

  3 1/4 skodelice moke

  1 1/2 žlice pecilnega praška

  1/4 žličke sode bikarbone

  1/2 čajne žličke soli

  1 skodelica težke smetane plus 1 žlica za ščetkanje

  1 1/2 palčka nesoljenega masla, hladnega narezana na majhne kocke

  1/3 skodelice javorjevega sirupa

  1/2 skodelice borovnic

  1/2 skodelice narezanih nektarin

  1 žlica maka

  Pečico segrejte na 400 stopinj (F). V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. S prsti vtrite nasekljano maslo, dokler zmes ne postane podobna grobemu obroku. Z rokami ali majhno gumijasto lopatico vmešajte smetano in javorjev sirup, nato sadje in mak. Testo je zelo lepljivo, naj vas ne skrbi! Testo trdno pritisnite v pekač 9×12, obložen s pergamentnim papirjem, tako da oblikuje en velik kos, nato pa ga obrnite nazaj na list pergamentnega papirja in razrežite na 16 trikotnikov. Vrhove rahlo premažite s smetano in pecite 16-20 minut ali dokler vrh rahlo ne porjavi.