Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Mandelj & Fig Clafoutis

Mandelj & Fig Clafoutis

  Ste vidva kdaj prebrala motorček, ki bi lahko? To je otroška knjiga. Torej očitno sprašujem, ali ste to brali kot otrok ali svojim otrokom, ne kot prejšnji teden na plaži ali kaj podobnega. Ne da bi bilo s tem kaj narobe, če ste. To je spodbudno kratko branje.

  Sploh! Ta clafoutis me je spomnil na tisto knjigo. To je bila moja “Mislim, da lahko” sladica tedna. To je bil mali clafoutis, ki je zmogel!

  In naredil. Popolnoma je uspelo.

  Ne vem, kje in zakaj sem dobil to psiho idejo, da naredim sladico iz svojega hladilnika  – in samo iz tistega, kar je že živelo v njem – (o ja, vem – temu se reče dež + vlaga), a sem šel divje v svojem inventarju, ko poskušam narediti nekaj – karkoli zares – kar bi tisto noč šlo za spodobno sladico za našo družbo.

  Prvič je bil neuspeh. In bilo je epsko. Na primer, lahko sem zaradi teh piškotkov trajno poškodovan. Potem je bil drugi kot, bleh. Veš, samo ne to. Da, bila je torta. Da, imela je čokolado. Da, vse to so dobre stvari. Ampak bilo je … hromo. Ni bilo pizzazz! Tretjič pa sem slučajno našel majhen pladenj s figami, ki se je skrival na stranskih vratih, nato pa še pest narezanih mandljev. Živjo, čarovnija sestavin!

  Ta clafoutis je mandljev do skrajnosti zahvaljujoč mandljevemu x 4! Gosti mandljevo mleko, mandljevo moko, mandljev izvleček in narezane mandlje! In uf – upam, da imate radi mandlje …

  Ampak tudi če ne, je pri tem klafoutiju iz mandljev in fig super ta, da je precej subtilen. Vem, da se to verjetno sliši nenavadno glede na ogromne količine mandljev v receptu, vendar se je nekako vse uravnotežilo, da je bil en hladen in slasten mali clafoutis. In fige na vrhu? Kako so lepi! Popolna paša za oči in usta. ZMAGA!

  Clafoutis iz mandljev in fig – naravni pek

  Sestavine:

  1 skodelica mandljevega mleka

  1 skodelica težke smetane

  3/4 skodelice sladkorja

  1/2 žličke pomarančne lupinice

  1/4 čajne žličke soli

  4 velika jajca

  1/2 čajne žličke mandljevega ekstrakta

  1 skodelica mandljeve moke

  1/2 skodelice + 2 žlici večnamenske moke

  6 zrelih fig

  1/4 skodelice narezanih mandljev

  *Po želji postrezite s smetano ali sladkorjem v prahu

  Navodila:

  Pečico segrejte na 375 stopinj (F). Namažite 10-palčni pekač za gratiniranje in ga postavite na stran.

  V mešalniku zmešajte mandljevo mleko, smetano, jajca, sladkor, mandljev ekstrakt, pomarančno lupinico in sol. V dveh obrokih dodajte moko (mandljevo in univerzalno), med dodajanji utripajte približno 20 sekund. Pustite, da testo počiva v posodi mešalnika približno 10 minut, nato pa utripajte še 20 sekund. Testo vlijemo v pripravljeno posodo za gratiniranje, nanj pa damo fige (prerezana stran obrnjena navzgor) in mandlje. Pecite 40–45 minut ali dokler vrh ni svetlo zlato rjav in se krema ravno strdi. Pustite, da se ohladi 5 – 10 minut, preden ga razrežete in postrežete s smetano ali sladkorjem v prahu.