Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Kruh s čokoladnim cimetom

Kruh s čokoladnim cimetom

  Uradno je: zasvojen sem s tem kruhom s čokoladnim cimetom. Čokoladno je. To je cimet. Je mehak in vrtinčen. In kar je najpomembnejše – to je čokolada v kruhu … in jo lahko popolnoma jeste za zajtrk. Sem omenil čokolado?! Čokolada, ki je v kruhu. Da, da, vsi —> Ljubezen do čokolade je resnična ♡♡♡

  Ta kruh je navdihnilo naše nedavno potovanje domov (za veliko noč). To je bil samo hiter sobotni/nedeljski izlet, zato smo ostali pri družini. V nedeljo zjutraj smo se zbudili ob čudovito okusnem sadnem namazu, pecivu, kruhu in žemljicah. Potem ko sem pojedla približno 75 jagod, ananas in pol ter dodatno hrustljavo žemljico, polno kremnega sira (in paradižnika!), sem se odpravila k sladkemu kruhu in pecivu. Ko sem pregledoval namaz, so se moje oči takoj zaklenile na skromno, a zanimivo štruco čokoladnega kruha s cimetom. Čokolada! V kruhu s cimetom?! Kako zelo prijetno presenečenje.

  Ko sem zaužil 2 rezini in nato še polovico tretjine (ustavil sem se samo zato, ker je velikonočna večerja bila le še nekaj ur stran), sem izvlekel svoj mini blokec in si zapisal točno te besede »ČIMPREJ NAREDITE CIMETOV KRUH S ČOKOLADO«. In to, moji prijatelji, je točno to, kar sem naredil.

  Ta kruh je preprosta kombinacija zelo osnovnih sestavin. Če imate moko, sol, kvas, cimet, kristalni sladkor, rjavi sladkor, vodo, čokolado, jajce IN nekaj potrpljenja (zelo pomembna sestavina v tem receptu!) —-> TA KRUH LAHKO SPEČETE DANES. Streljaj … sem to pravkar kričal? oprosti. Ta kruh me prav navduši.

  Torej, zgoraj sem omenil cel kup sestavin in eno sestavino, ki je ni na policah ali v trgovinah. To bi bili moji prijatelji, potrpežljivost. Potrpljenje ne boste potrebovali zato, ker je temu receptu težko slediti ali je zapleten v korakih in postopkih, temveč zato, ker je to pravi kruh (z kvasom, vzhajanjem in mesenjem), s tem pa tudi čakanje. Morali boste počakati, da testo vzhaja, in spet na drugo vzhajanje, ko je nadevano in zvaljano. Čakanje ni nikoli zabavno, ampak hej – med čakanjem si lahko vsaj zaposlen. Preberite knjigo, poglejte film, pospravite hišo – ne vem! Ugotovili boste 😉 In nekaj ur kasneje bo vaša nagrada za vse to čakanje topel, gnjecav čokoladni kruh s cimetom. #Vrednočakanja,baby

  Kruh s čokolado in cimetom

  NATISNI RECEPT

  Sestavine

  Za kruh:

  3 1/4 skodelice večnamenske moke

  1 čajna žlička košer soli

  1 zavitek (2¼ čajne žličke) + 1 čajna žlička aktivnega suhega kvasa

  3 čajne žličke mletega cimeta~253 ~3 žlice granuliranega sladkorja

  1 1/4 skodelice mlačne vode, več samo po potrebi

  Za nadev:

  3/4 skodelice mini čokoladnih koščkov

  2 žlici rjavega sladkorja

  1 žlica mletega cimeta

  Preliv:

  1 veliko jajce, rahlo stepeno

  Navodila 

  Za kruh:

  V skledi stoječega mešalnika, opremljenega s kavljem za testo, zmešajte suhe sestavine; dobro premešajte, dokler v mešanici ni grudic (po potrebi lahko za ta korak uporabite metlico).

  Dodajte 1 skodelico vode in mešajte pri srednji hitrosti, dokler se ne združi. Dodajte več vode, nekaj žlic naenkrat, dokler testo ne oblikuje krogle okoli kljuke. Testo bo precej mokro/lepljivo – brez skrbi! Preprosto pokrijte skledo s plastično folijo in pustite vzhajati na toplem dve uri in pol ali dokler se testo skoraj ne potroji.

  Ko pretečeta dve uri in pol, obilno potresite nekaj moke na čisto delovno površino. Dlani potresemo z moko, nato pa testo prestavimo na pripravljeno delovno površino. Testo le nekajkrat nežno pregnetite, da se prepričate, da je enakomerno zmešano, nato ga razvaljajte v velik pravokotnik, približno 9″ x 18″.

  Za nadev:

  V majhni skledi skupaj rjavi sladkor in cimet. To mešanico poškropite po površini testa, nato potresite svoje mini čokoladne koščke.

  Sestavljanje:

  Začenši s krajšim koncem – nežno, a trdno – raztegnite in zvijte testo navzgor (v obliki želeja) z čokolada in cimetov sladkor v notranjosti. Med zvijanjem želite testo raztegniti in zviti čim tesneje – to pomaga, da pride do definiranega vrtinčenja in manj zračnih mehurčkov.

  Razvaljano testo za kruh položite s šivi navzdol v pripravljen pekač; pokrijte s saran folijo in pustite vzhajati na toplem eno uro ali dokler se ne podvoji.

  Ko ste pripravljeni za peko:

  Pečico segrejte na 400 stopinj. Vrh štruce rahlo premažite z jajčnim sredstvom, nato pa pekač postavite v pečico; pečemo 35 minut, kruh bo na vrhu globoko zlato rjav. Pustite, da se kruh ohlaja v pekaču 10 minut, nato pa ga previdno prenesite na rešetko za hlajenje, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete.