Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Enostavna ribja poprova juha

Enostavna ribja poprova juha

  m

  Do božiča je še nekaj dni, prehlajen sem in bombardiral sem se s pikantnimi juhami; od zelenjavne poprove juhe do ribje poprove juhe in samo tople vode z začimbami za poprovo juho.

  Ena stvar, ki mi je všeč pri poprovi juhi, je ta, da ti poper in začimbe pomagajo, da se nekako potiš pri mrazu.

  Na vrsti sem imel nekaj receptov za božično praznovanje, a glede na kašljanje, smrkanje in vso utrujenost, ki jo čutim, mislim, da bom naredil lahke. Ne morem vaju kar tako zapustiti.

  Ko sem odraščal v Nigeriji, sem živel v Warriju, ki je v zvezni državi Delta. V Warriju imamo več rek in živeli smo precej blizu pristanišča rafinerije NNPC, kjer je delal moj oče. Torej, če obstaja ena hrana, ki jo Warfarci najbolj uživajo, je to ribja poprova juha. Spomnim se, da sem šla z mamo na tržnico Pesu, samo zato, ker je morala kupiti ribe. Dobra stvar tržnice Pesu je bilo dejstvo, da je bila blizu vode, tako da je bila vsaka ujeta riba takoj prodana željnim strankam.

  V Warriju je več restavracij, ki ponujajo različne ribe ali morske sadeže za poprovo juho, vendar je ljudem najbolj všeč Tilapia ali Catfish. Osebno mi ni všeč tilapija, vendar je to riba, ki je cenovno dostopna in vpije okus katere koli jedi, ki jo kuhate. Zato je bila odločitev za uporabo tilapije za ta recept zelo enostavna. (in sem se oddaljil).

  V vojni, še posebej ob petkih po tednu trdega dela, si lahko slišal z ulic ljudi; zlasti moški in njihova dekleta v vleki; izmenjava zgodb ali poljub ali dva ob zdravi skledi ribje poprove juhe in steklenicah piva. Zanimiva stvar pri restavracijah s poprovo juho (majhnimi restavracijami) je, da imajo razdelek, imenovan »nakaži in ubij«. Pokažeš na želeno ribo in ti jo zakoljejo ter ti zraven pripravijo svežo ribjo poprovo juho. To so mladeniči uporabljali, da so pritegnili mlade študentke, ki jim je bila všeč ribja poprova juha. Spomnim se, da sem gledal ženske, ki so pile katero koli vrsto alkohola; predvsem pivo kot čudna vrsta. Predvidevam, da je to posledica tega, da nas je vzgajala mati, ki nam je vedno govorila, da je pitje kakršne koli vrste alkohola škodljivo. Nisem razumel logike, saj je moj oče, ki je zares pil samo palmovo vino, svoje obiskovalce pričakal z ohlajenimi steklenicami Star, Gulder in Guinness. Zdaj, ko vidim svojo mamo, kako pije Guinness, jo spomnim na njene dneve, ko je “ne pila”, in ona se nasmehne in reče, da je bilo za naše dobro. Zdaj pravi, da pijte, vendar odgovorno. Ali naj ne bi bilo to njeno sporočilo ves čas? Nigerijski starši sha. Naredi, kot rečem, in ne tako, kot jaz. Včasih pozabijo, da ste zgled.

  Tisti dan, ko sem skuhal to skledo poprove juhe, se nisem počutil preveč dobro. Zadnji lonec, ki sem ga naredil, je bil pojeden moj Ajebutters in moral sem jih še več. Smešno je, kako pravijo, da je začinjeno; pa še jušnega lonca ne pustijo :). Upal sem, da bom recept delil z vami. Nisem pa bila prepričana, ali bo juha dobra, saj med pripravo niti nisem bila preveč osredotočena. Želel sem samo nekaj vročega, da mi bo ogrelo notranjost, ampak viola!

  Dobra stvar pri tem receptu je, da bi ga lahko naredili zdravilnega z dodajanjem sadeža Aridan, ki ga Efiki poznajo tudi kot Uyayak strok in Igbojev Mkpurumosisi. Kombinacija začimb in stroka je vse in vrečka čipsa.

  Poprova juha ne zdravi le prehlada, odlična je tudi kot predjed. Te praznike bodo ogreli vas in vaše goste, ko boste pripravljali večerjo.

  To je odličen recept za hladnejše mesece in tudi toplejše mesece, če tako želite.

  Torej brez odlašanja …
  Enostavna ribja poprova juha   Shrani Natisni Čas priprave 10 min Čas kuhanja 15 min Skupni čas 25 min   Avtor: Nma Porcije: 4-6 Sestavine

   2 celi ribi (očiščeni in brez drobovja)

   3 jedilne žlice poprove jušne začimbe

   1 majhna rdeča paprika (brez semen)

   2 habanerosa

   ½ čebule

   1 čajna žlička utazi (neobvezno)

   1 pest bazilike (neobvezno)

   1 sadje Aridan ali strok uyayaka (temeljito operite) (zelo neobvezno)

   3-4 skodelice vode

   1 bujon (neobvezno)

   sol za tatse

  Navodila

   ribe operite in posušite. Z nožem naredite zareze v ribi (to pomaga, da začimbe pridejo v ribo), začinite s soljo in odstavite.

   Približno, da se paprika in čebula gladko premešata. Vlijemo v širok pekač. Dodajte sadje Aridan, če ga uporabljate, in dodajte 3-4 skodelice vode. Začinimo z juho in zavremo. Dodajte ribe in preverite začimbe.

   Lonec rahlo zavrite; nato zmanjšajte ogenj in pokrijte, da kuhate 15 minut. Ko se riba začne kuhati, jo občasno z zajemalko prelijemo z juho. To omogoča, da sokovi pridejo v ribe. Ne mešajte. po 15 minutah dodajte utazi in baziliko…ugasnite ogenj in uživajte

  3.2.2925
  Easy Fish Pepper Soup   Shrani Natisni Easy Fish Pepper Soup Avtor: Nma Čas priprave: 10 min Čas kuhanja: 15 min Skupni čas: 25 min Porcije: 4-6 Avtor: Nma Sestavine

   2 celi ribi (očiščeni in brez drobovja)~253 ~ 3 jedilne žlice poprove jušne začimbe

   1 majhna rdeča paprika (brez semen)

   2 habanerosa

   ½ čebule

   1 žlička Utazi (neobvezno)

   1 pest bazilike (neobvezno)

   1 sadje Aridan ali strok uyayaka (temeljito operite) (zelo neobvezno)

   3-4 skodelice vode

   1 bujon (neobvezno)

   sol za tatse

  Navodila

   operite in potapkajte ribe suhe. Z nožem naredite zareze v ribi (to pomaga, da začimbe pridejo v ribo), začinite s soljo in odstavite.

   Približno, da se paprika in čebula gladko premešata. Vlijemo v širok pekač. Dodajte začimbe za poprovo juho in sadje Aridan, če ga uporabljate, ter dodajte 3-4 skodelice vode. Začinimo z juho in zavremo. Dodajte ribe in preverite začimbe.

   Lonec rahlo zavrite; nato zmanjšajte ogenj in pokrijte, da kuhate 15 minut. Ko se riba začne kuhati, jo občasno z zajemalko prelijemo z juho. To omogoča, da sokovi pridejo v ribe. Ne mešajte. po 15 minutah dodajte utazi in baziliko…ugasnite ogenj in uživajte

  3.2.2925