Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Večerja zmenek!

Večerja zmenek!

   

  Zadnjih nekaj dni je bila moja večerja patetičen prizor. Pivo in pokovka. Sinoči je bilo pivo in Cheetos. Všeč mi je nekaj Cheetosov. Kot sem rekel, patetično. Kakorkoli, odločil sem se, da si nocoj pripravim pravo večerjo. Sam s seboj sem določil datum večerje. Kupil sem si rože. Nosila obleko. Sama sebi sem rekla, kako lepa sem. Skuhala sem si čudovito večerjo. Ni slab zmenek, moram reči. Res bo kmalu drugi zmenek!

  Imel sem nekaj piščanca in gob, ki so ležali na robu roka uporabnosti. Bil sem tudi brez piva in kakršnega koli čipsa. Hotela sem testenine. Hotel sem pijačo. Piščančja marsala je bila torej luč na koncu tunela.

   

  Tehnično se vino skuha, zato naj vas ta jed ne bo zažgala. Če si želite navdušenja (morda kot jaz?), se modri pinot res odlično poda k temu krožniku, čeprav bi bil merlot prav tako čudovit.

   

  V moko sem zmešal nekaj naključnih začimb, kar je piščancu dalo pravi okus in kanček začimb. Rada imam začimbe. Če ste slabec v oddelku začimb, izpustite kajenski poper. Brez obsojanja, srček. Uporabil sem tudi jajce, da je bil piščanec lep in lepljiv, preden sem ga poglobil v kombinacijo moke in začimb.

   

  Jajce deluje kot lepilo, zaradi česar je piščanec vlažen in pripravljen za okus. Pomaga tudi, da moka/začimbe ostanejo zaprte na piščancu.

   

  Pazi na piščanca, medtem ko se zapeče na vsaki strani, jaz sem nekaj svojih kosov popekel malo preveč in si šele začenjam odpuščati. Ne bodite kot jaz, bodite pozorni na svojega cvrčečega piščanca, prosim. Razen če vam je všeč zažgan piščanec. V tem primeru nikakor ignorirajte to prekleti piščanec.

   

  Sem resen ljubitelj testenin in res nikoli ne prenesem teh ogljikovih hidratov na svoj krožnik, toda to bi se odlično podalo h krompirju ali celo rižu.

   

  Videl sem celo, da so ga ljudje jedli z brokolijem… Pravim, da uporabite nekaj škrobnega izdelka z ogljikovimi hidrati, da popijete vso dodatno omako. Živi malo. In morda jutri naredite nekaj skokov ali kaj podobnega. Ali pa ne jejte in jejte ostanke ves dan v svojem PJ-ju … Ne bom povedal. Obljuba.

  Piščančja marsala z gobami

   

  1/2 skodelice večnamenske moke

  1 žlica soli

  1 žlica popra

  1 žlica paprike

  1/2 jedilne žlice čebule v prahu

  1/2 žlice česna v prahu

  1/4 čajne žličke kajenskega popra

  1/2 žličke origana

  1/2 žličke bazilike

  1 čajna žlička rožmarina (vse začimbe po želji, mešajte in kombinirajte po želji!)

  4 polovice piščančjih prsi brez kože in kosti –  zdrobljene na 1/4 palca debelo

  4 žlice oljčnega olja

  4 žlice masla (razdeljeno)

  3 skodelice opranih šampinjonov (uporabila sem baby portabellas)

  3/4 skodelice vina marsala

  1/4 skodelice sherry vina za kuhanje

  1 skodelica piščančje juhe

  Sol in sveže mlet črni poper

  Peteršilj za okras

  Parmezan sir (neobvezno)

  Navodila:

  V plitvi skledi zmešamo moko z želenimi začimbami. Eno jajce razbijte v ločeno skledo in nekajkrat stepite. Piščanca premažite z jajcem, nato pa potresite v kombinaciji moke. Piščanca odložite za minuto. V močni ponvi segrejte olje, dokler ni zelo vroče. Dodajte eno žlico masla in pecite piščanca do zlato rjave barve na vsaki strani. Piščanca vzamemo iz ponve in ga ponovno odstavimo. Sporočite mu, da se boste kmalu vrnili, nočemo, da se počuti zapostavljeno! Dodajte 2 žlici masla skupaj z gobami. Med pogostim mešanjem kuhajte gobe, dokler ne postanejo zlato rjave po robovih. ZDAJ – pojdi po svojo pijačo! Dodajte marsalo in šeri ter kuhajte, dokler se vina ne reducirajo na polovico. Zdaj dodajte piščančjo osnovo in kuhajte, dokler se omaka nekoliko ne zgosti. Ko je, vzemite tega piščanca in ga zamenjajte v ponvi. Kuhajte še približno 5 minut. Dodajte zadnjo žlico masla, skupaj z nekaj soli in popra po okusu. Lepo ga zavrti. Prelijte ga čez testenine (ali karkoli želite) in potresite s sveže narezanim peteršiljem. Upam, da boste to naredili zase ali za nekoga, ki vam je všeč!