Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Sladki sladki eliksir, ki je palmovo vino…

Sladki sladki eliksir, ki je palmovo vino…

  Spomnim se, da sem zbolel za ošpicami in da se je moj oče gugal s palmovim vinom in ga pljuval po mojem telesu, medtem ko sem se zvijala od bolečin. Poleg tega, da je sladko, ima palmovo vino tudi zdravilne lastnosti; kot pomoč ženskam pri laktaciji med dojenjem.

  Spomnim se, da sem bil v očetovem podeželskem domu in jedel abačo; Aka afriška solata, medtem ko jo preganja s sladkim palmovim vinom. Kombinacija palmovega vina in abače je čudovito nerazložljiva. To je kombinacija okusov, ki resonira z vašo zavestjo, zaradi katere bi začeli staviti z Yango.

  Na kaj pomislite, ko slišite palmovo vino? Kombinacija palmovega olja in vina? Ker sem tako pomislil, ko sem prvič slišal za “palmovo vino”. Čeprav je videti, kot da je pridobljeno z istih dreves, je palmovo vino pravzaprav naravna alkoholna pijača, narejena iz soka različnih vrst palm. Ugotovil sem tudi, da palmovo vino poznamo pod različnimi imeni; odvisno od države ali celine, kjer se nabira. Medtem ko ga Kamerunci imenujejo “Tombo”, ga večina Nigerijcev imenuje “palmy”. Za nas, ki uživamo maslo, je preprosto znano kot “palmino vino.”

  Moj bratranec mi je pred kratkim povedal, da obstajata dve vrsti palmovega vina. Obstajata Ngwo in Nkwu Enu. Nkwu Enu, ki ga pridobivajo iz višjih palm, je najbolj priljubljen in mislim, da je veliko slajši kot ženske Orlu iz Nigerije.

  Spomnim se, da sem z družino potoval v očetov dom na podeželju in moj oče je naročil vaškemu točilcu palmovega vina, da mi prinese palmovo vino. Očka je moral vedno skrbeti, da je bilo vino sladko. Včasih je dobil Ngwoja, a skoraj vedno je bil Nkwu Enu.

  Palmovo vino se uporablja za molitve k prednikom pred vsakim vaškim ali družinskim srečanjem. Kombinacija palmovega vina z Okwo Oji (začinjena pasta iz arašidov) je vse in vrečka čipsa.

  Po objavi o palmovem vinu na moji Facebook strani, to so povedali moji prijatelji 🙂

  To je kri palm in vsi, ki jo pijejo, so veganski vampirji. Geoffrey

  Palmovo vino?! Sok bogov!!! Ngwo pomaga pri dojenju, pravijo. Zdelo se mi je, da je delovalo zame, ker ko sem imela hčerko, nisem dojila približno 2 tedna, zato je mož kupil 75 cl ngwo zame, ki sem ga vzela, dan zatem pa sem dojila kot nikogar. Okusi so za moje brbončice tako ali tako drugačni. Svež Nkwu enu je zame bolj po kvasu kot Ngwo. Moj pokojni stari oče je mojemu bratrancu, ko je bil še dojenček, spustil nkwu enu v usta. Moja mama je mnenja, da je naravni vir kvasa, zato bi moral biti v nadzorovanih količinah dober za otrokov vid. jaz? Raje bi imel palmovo vino (ngwo ali nkwu enu) kot katero koli drugo vrsto alkohola. Nkwu enu se zdi boljši od Ngwoja, saj je to tisti, ki ga običajno zahtevam ob priložnostih v mojem gozdu. Mma

  Palmovo vino dela čudeže pri ošpicah. Jennifer

  Udi v zvezni državi Enugu vari najboljše palmovo vino. Ne poskušajte piti našega palmovega vina, če niste dovolj močni. Gorje vam, če si drznete piti redko vrsto “ogwudala”, ko imate spolno okužbo. Frances

  v Agborju pravimo puhovi različici vina, Ozu.. to je meni osebno najljubše. upwine je tudi kul, vendar se ne približa. pred približno 8 leti v Beninu je palma v naši hiši zrasla previsoka, moj oče je ukazal, da jo izruvajo. ko so ga izruvali, sem pogledal drevo in spoznal, da je to odlična priložnost, da v Beninu posekam nekaj Ozuja. Potrkal sem po drevesu in naslednjih nekaj mesecev sem se vsak dan zbudil ob svežem Ozuju. V prvih tednih je imel okus po sirupu, zelo sladkem in malo alkohola. V tem obdobju sem razvil navado pitja palmovo vino v litrih, dokler nisem nekega dne sedel na drevesu manga in pil palmovo vino in nenadoma zadremal.. Padel bi, če me ne bi bratranec pravočasno našel. Palmwine je odlična pijača, pogrešam vsakodnevno prebujanje ob svežem neoporečnem palmovem vinu. moja najljubša kombinacija je palmino vino s poprovo juho iz zajcev/kosilnikov trave.. oh, moram na vas, mestnemu življenju je premalo leska. Ik

  Če vas prosimo, da izberete med tekilo in palmovim vinom. Lahko bi samo naredil oboje 🙂

  Fotografija: Samuel Itodo