Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Pečena paradižnikova kapreze solata

Pečena paradižnikova kapreze solata

   

  To poletje, brez pozornosti v nedolžnem stanju blaženosti, sem neizpodbitno zgradil temelje razmerja, ki je mejilo na obsedenost, s pečenimi paradižniki. Vse oblike, velikosti in sorte – vzel jih bom s širokim nasmeškom, raztegnjenim od ušes do ušes, in se odpravil v pečico. Pri počasnem praženju njihova nežna lupina poči in nastanejo mehurji, tako da se tudi najbolj dolgočasen paradižnik spremeni v nekaj osupljivega.

  Po okusu slastne sladkobe po njihovem počasnem praženju se zdi, da je plast s svežo mocarelo in na tanke rezine narezane bazilike edina možnost, ki mi jo dopušča um, ko začnem razmišljati o solatah.

  Svež timijan, rožmarin, origano in česen so prav tako odlične ideje za okus, a vam lahko izdam res preprosto majhno skrivnost? Imajo prav tako noro mestni okus, pokapane s pridihom olivnega olja ter kančkom soli in popra. Ne varčujte s sirom in baziliko – sta čaroben trio okusov.

   

  Caprese solata iz pečenega paradižnika– Ina Garten

  Sestavine

  • 12 slivovih paradižnikov, po dolžini prepolovljenih, semena (brez sredic) odstranjena
  • 1/4 skodelice dobrega oljčnega olja, plus več za polivanje
  • 1 1/2 žlice balzamičnega kisa
  • 2 velika stroka česna, sesekljana
  • 2 žlički sladkorja
  • Košer sol in sveže mlet črni poper
  • 16 unč sveže soljene mocarele
  • 12 svežih listov bazilike, julieniranih

  Pečico segrejte na 275 stopinj F.

   

  Paradižnike razporedite po pekaču s prerezano stranjo navzgor v eni plasti. Pokapajte z 1/4 skodelice olivnega olja in balzamičnega kisa. Potresemo s česnom, sladkorjem, 1 1/2 čajne žličke soli in 1/2 čajne žličke popra. Pražimo 2 uri, dokler se paradižniki ne zgostijo in začnejo karamelizirati. Pustite, da se paradižnik ohladi na sobno temperaturo.

   

  Mocarelo narežite na rezine, debele nekoliko manj kot 1/2 palca. Če so rezine mocarele večje od paradižnika, rezine mocarele prerežite na pol. Na krožnik naložite paradižnik izmenično z mocarelo in po vrhu potresite baziliko. Rahlo potresemo s soljo in poprom ter rahlo pokapamo z oljčnim oljem. Postrežemo pri sobni temperaturi.