Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Oha juha. Hrana za bogove

Oha juha. Hrana za bogove

  Zaradi nekaj povpraševanja sem se odločil objaviti to objavo.

  Oha juha, juha za bogove, juha mojih prednikov. Preden zaužijemo to juho, moramo popiti nekaj pijače 🙂

  Kot majhen otrok se spominjam, da sem to juho užival vsaj enkrat na teden. Moja mama je imela visoko drevo Oha na našem dvorišču in vsakič, ko je morala skuhati juho, ga je upognila, da je utrgala liste za juho. Pravijo, da »ne glede na to, kako visoko je drevo Oha, nikoli ne postane višje od svojega lastnika.« Ta juha je “ajebutter” vseh domačih juh Igbo. Listi so tako nežni, da jih je treba takoj uporabiti. Po starih zgodbah, ki sem jih slišal, listov ne smeš rezati z nožem, saj postanejo grenki. Res ne postane grenak, a listi, tako nežni, kot so, ne potrebujejo noža, da bi ga rezali. Tradicionalno je treba liste strgati s konicami prstov. Zame je to znak spoštovanja do lista Oha. Po mojem mnenju so drevo Oha in njegovi listi skoraj kot eden od bogov v deželi Igbo.

  Kadar koli je mama kuhala to juho, sem se spomnila na teto. Sestra mojega očeta, bila je sladka ženska (Bog naj ji pokoj). Vsakič, ko smo obiskali vas (podeželje), je za nas kuhala gobove juhe. Morda bom nekoč povedal, kako narediti to juho.

  Živeli smo na posestvu NNPC (Nigerijsko nacionalno naftno združenje) v Warriju v zvezni državi Delta Nigerije. Moj oče je delal kot inženir in imeli smo tudi 3 majhne kmetije. Dva zraven naše hiše in eden ob obratu NNPC; blizu pisarne mojega očeta. Spominjam se, da sem kot otrok hodil na kmetijo in pomagal domačim. Za počitek bi jedli pražen jam in olje z ugbo (oljnim fižolom) in nadaljevali še eno uro pred odhodom domov. Bil sem precej mlad, tako da sem se samo igral po kmetiji in pomagal prenašati travo. Spomnim se, da sem slišal igrive glasove opic in igranja z njihovimi strunami. Seveda jih nisem videl, ker so se skrivali pred nami, vendar sem lahko slišal, kako se kokotajo v grmovju in moj oče mi je pokazal njihove strune in rekel “Ka bu ife Monkey” (to so opičje strune).

  Doma, na prednjem in zadnjem dvorišču, smo imeli vse vrste zelenjave in sadja. Drevo Oha je bilo eno najvišjih dreves ob naši hiši. Gojili smo papriko, buče, mango, mandlje, koruzo, jam, kasavo, ananas, trpotec, banane, kokosov jam itd. Imam nedavno sliko kraja, v katerem smo nekoč živeli, vendar nisem mogel dobiti enega od dreves, saj so so vsi izginili. Skoraj sem jokala, sadežev ni bilo več. Prav vesel sem, da sem užival v teh stvareh.

  Za pripravo te juhe potrebujete sveže liste ohe. Videti so svetlo zelene barve in so mehki na dotik. Sveže sem dobil od prijatelja, ki se je vrnil iz Nigerije, vendar sem jih moral posončiti, ker nisem mogel pripraviti juhe isti dan, ko sem jih dobil. Večina je ostala zelena; na srečo, ker ga nisem ohladil. Ko daš Oha liste v hladilnik, postanejo črni. Biti temnopolt je tudi v redu. Še vedno jih lahko uporabljate. To vam samo pokaže, kako nežni so lahko listi.

   

   

  Za pohvalo Ohi sem dodal še Okazija. Okazi daje juhi malo drame (dobro). Uporabil sem tudi Ofo’ namesto Achi kot zgoščevalec. Uporabite lahko beli kokosov jam (divji taro) ali mešano staromodno ovseno kašo. Ovseni kosmiči so danes celo boljša možnost; zaradi svojih zdravstvenih koristi. Nikoli ne uporabljam veliko gostila, ker se Oha list sam malo stopi, da zgosti juho.

  Uporabila sem tudi palmovo olje namesto Akwu (krema iz palmovih oreščkov). Krema iz palmovih orehov, ki jo dobimo izven Nigerije, je veliko bolj koncentrirana in čutil sem, da bi bila premočan okus v tej okusni, a krhki juhi. Moram reči, da se je palmovo olje zelo dobro obneslo v tej juhi.

  Ko je bilo treba začiniti to juho. Uporabil sem Ogiri, sol in rake. V zgodnjih dneh so naši predniki uporabljali domačo sol in Ogiri (fermentirano pasto iz rožičevih zrn) skupaj s suhimi ribami in raki, da bi dopolnili okus. Te dni lahko za kompliment uporabite Maggi ali kateri koli Bouillon po vaši izbiri. Nisem, vendar ste zelo dobrodošli.

  Moji ajebutterji so uživali v tej juhi in zgodbah, ki sem jih o njej delil z njimi. Dobra stara Oha juha. Delil sem celo zgodbo o tem, kako je moja mama skuhala Oha juho z majhnimi polžki in suhimi ribami, ko smo bili v težkih časih. Tudi v tistih časih smo se še vedno počutili kot milijon dolarjev, ko smo pojedli juho. V hladilniku imam še dve porciji. Jedli ga bomo za današnje kosilo in uživali v vsakem požirku; saj nikoli ne vemo, kdaj bomo naslednjič jedli Oha juho 🙂

  S spoštovanjem, tukaj je recept za vaš užitek
  5,0 od 1 mnenj Juha Oha. Hrana za bogove   Shrani Natisni Čas priprave 10 min Čas kuhanja 40 min Skupni čas 50 min   Avtor: Nma Kuhinja: Igbo Kwenu! jooooo! Porcije: 6 Sestavine

   Oha listi 3 skodelice (nastrgani)

   listi okazija ⅓-1/2 skodelice (tanko narezani)

   Meso 11/2lb

   1 suha riba

   1 kos ribja juha

   4 žlice. mleti raki (razdeljeni)

   2 žlici. suha paprika

   Ogiri 1 2/2 žlici-2 žlici

   1 riba Maggi Cray (neobvezno). Katera koli juha deluje

   ½-1 žlica. Oforja ali Achija (lahko uporabite 1 velik kokojam ali ¼ skodelice ovsenih kosmičev) Malo gre daleč

   2 žlici. Listi uzize

   ¼ in 1 žlica palmovega olja ali ¼ skodelice koncentrata palmovih orehov

   Sol po okusu

  Navodila

   meso operemo in damo v lonec skupaj z ribjo osnovo. Začinite s suhim poprom, soljo, 2 žlici. raka in raka Maggi (če ga uporabljate). Nalijte vodo do višine mesa in kuhajte, dokler ni mehko.

   Po potrebi dodajte še vodo, preverite začimbe in dodajte palmovo olje. Palmovo olje naj se kuha toliko časa, da se fino poveže z juho. Dodajte ogiri, suho ribo, preostale rake, ofor in okazi. (Okazi potrebuje čas za kuhanje, zato gre noter pred oha). Pustite, da lonec vre na srednjem ognju približno 5-10 minut; nato dodajte Oha in Uziza ter preverite začimbe. Kuhajte še 5 minut (pazite, da listov Oha ne skuhate preveč); nato odstavite in postrezite z jamom ali poljubnim pogoltom. Lahko ga pijete celo kot lahko juho

  3.2.2925