Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Ofe Okazi (Okazi juha)

Ofe Okazi (Okazi juha)

  Navdušena sem in moj želodec je poln metuljčkov, ko gledam svoje ajebutterje, kako jedo to juho in mi je všeč vsak grižljaj. Pravzaprav sem sita, vendar si želim nekaj sekund, samo da lahko uživam v zelo nežnem okusu.

  Ofe Okazi (znan tudi kot Ukazi juha) je eden izmed draguljev  jugovzhodne Nigerije. To je ena tistih juh, ki me spominja na mamino kuhinjo … Moja mama je naredila to juho, vendar ne vedno, ker je bila samo ena od tistih juh, ne kuhaš samo zato, ker ……

  V mamini kuhinji je uporabljala sveže narezano govedino in okporoko. Včasih je v lonec dodala kpomo (kravjo kožo). Ofe Okazi je ena tistih juh, ki se zdijo tako preproste za pripravo, a jih je tudi zelo enostavno pokvariti. Olja mora biti ravno toliko, da se obarva in prosim brez suhega Okazi biko! le da ga lahko oživite z nekaj hladne vode. Želite uporabiti svetlo zelene liste Okazija.

  Nazaj v mamino kuhinjo. Kadarkoli je pripravljala to juho, mi je dala pretlačiti achi semena. Toda moj najljubši del je bil pri jedi. Všeč mi je bila govedina, mehka in sveža govedina, ki jo je uporabila. Spomnim se, da sem ugriznil v en sam kos mesa v skledi za juho in še vedno uživam v tem, kako mehko je bilo goveje meso v mojih ustih. Prisežem, da je moja mama dobra kuharica! Lahko bi okusili juho v mesu … eu! Zdaj razumem, ko Nigerijci svojo hrano opisujejo kot svežo. Nawa!

  V zgodnjih dvajsetih sem imela fanta, ki je preživel toliko časa z menoj in oboževal mojo kuhanje. Enkrat je prosil za Ofeja Okazija in mi rekel “Nna mekwa ya ka ya ro’aro.” Pomeni: “Prosim, naredite mi juho gosto.” Te dni imam najraje lahko okazi juho. Po mojem mnenju, ko je juha pregosta, izgubi svoje bistvo.

  Za vaš lonec lahko uporabite Achi ali Ofor, da zgostite juho. Ofor je boljšega okusa, a Achi je tudi odličen zgoščevalec.

  Obljubim vsaki ženski, ki bo poskusila ta recept, da ne boš samo zaklenila tistega nwoke Igboja, ki je imel oči na tebi, ampak da boš osvojila tudi njegove starše … Za fante, samo naučiti se morate, kako narediti to za tiste dni se moraš opravičiti. Tisti dnevi, ko ima vaš nogometni klub pomembno tekmo in morate imeti njena usta zaposlena … zdaj vam izdam skrivnost oh. Obljubim ti, da se bo stopila v tvojem objemu…oya kuhaj!
  Ofe Okazi (Okazi juha)   Shrani Natisni Čas priprave 10 minut Čas kuhanja 40 minut Skupni čas 50 minut   Avtor: Nma Porcije: 6 Sestavine

   1½- 2lbs raznovrstnega mesa

   3-4 majhni kosi suhe ribe (namočene, oprane in brez kosti)

   1-1/2 skodelice narezanega okazija (namočenega in opranega)

   2 žlici. raki v prahu

   1 žlička suhe paprike v prahu

   1 žlica. achi ali Ofor v prahu

   1 žlica listov uzize

   ½-2 žlici paste ogiri

   1 poper habanero

   2 žlici. palmovo olje

   Bujon(neobvezno)

   sol po okusu

  Navodila

   meso operemo in damo v lonec za juho. Začinite s suho papriko v prahu, juho (če jo uporabljate), soljo in 1 žlico rakov v prahu. Zalijemo z vodo malo nad nivojem mesa in kuhamo do mehkega.

   Medtem v možnarju pretlačimo pasto ogiri skupaj z listi habanera in uzize ter odstavimo. Ko je meso mehko, zmešajte nekaj ačija v prahu z nekaj mesne juhe v ločeni skledi, dokler ni videti kot kaša, in odstavite. V lonec dodajte pretlačeno pasto ogiri in olje ter po potrebi lonec dolijte z nekaj vode. Lonec pokrijte in pustite vreti približno 10 minut oziroma toliko časa, da se olje primerno zmeša z mesno osnovo in izgubi surov okus. Dodajte mešanico achi ali ofor v majhnih korakih skupaj z listi okazija in suho ribo. (ne dodajte preveč mešanice achija; opazujte, kako gosto želite). Znižajte ogenj, preverite začimbe in kuhajte še 5 minut. Postrezite s strtim, jamom, fufujem ali ebo 🙂

  3.2.2925