Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Možnar, pestič in njegovo mesto v nigerijski kuhinji

Možnar, pestič in njegovo mesto v nigerijski kuhinji

  Medtem ko so se moški vračali s kmetije, je bilo slišati zvok žensk, ki so v daljavi udarjale »kpom, kpom, kpom!« To je bil zvok pestila ob malto; mletje živil za družinski obrok.

  V Afriki (Nigerija) obstajata dva tradicionalna načina mletja živil, to sta brusni kamen in možnar/pestil. Prvi je običajno izdelan iz trdih kamnov ali kamnin, vključno z vulkanskimi kamninami, ki večinoma vsebujejo nevarne sledi elementov, kot so arzen, živosrebrov jodid itd., ki so lahko smrtni, če jih zaužijejo ljudje in živali. Za uporabo brusnega kamna je treba poklekniti ali se skloniti naprej, z obema rokama držati zgornji mlinski kamen in ga delati naprej in nazaj v vdolbini brusnega kamna. Ko se živila, kot je paradižnik, zmeljejo na teh kamnih, se nekaj enakomerno zmelje v prah in spere v živila ter zaužijejo nič hudega sluteče žrtve. Posledica tega je, da je lahko nenehno zaužitje in kopičenje teh snovi v telesu v preteklosti povzročilo skrivnostne bolezni in smrti v številnih (nigerijsko)afriških družinah. V primeru otrok, v družinah, ki so umrli po posebnih vzorcih, v določeni starosti (ki veljajo za primere Abiku ali Ogbanje), je prav lahko, da so ti ubogi otroci in njihovi oblegani, nič hudega sluteči starši samo odpovedali duhu. v teh določenih starostih, v teh posebnih vzorcih, na točki, ko bi njihova mlada telesa dosegla svoje optimalne ravni tolerance in tako umrla v teh določenih starostih in v takih vzorcih. Nihče ni zares raziskal tega pojava, da bi prišel do konkretnih dejstev in številk, ki bi podprle ta sum. Toda dovolj je reči, da so ti družinski brusni kamni zagotovo vsebovali nevarne elemente v sledovih in jih ni mogoče izključiti kot vzroke za tako skrivnostne smrti in njihove vzorce v preteklosti. Tako je metoda z možnarjem in pestilom najprimernejši, varnejši in bolj zdrav način mletja družinske hrane v Nigeriji ali drugod.

  Google slika družine, ki uporablja brusni kamen in malto

  google slika brusnega kamna

   

  Google slika žensk, ki uporabljajo brusni kamen

  Zdaj, ko je možnar/pestil postal precej priljubljena metoda za mletje hrane v Nigeriji, je prinesel tudi veliko pomena in mitov. Na primer, v kraju, od koder prihajam in je jugovzhodna Nigerija (ljudje Nigerije, ki govorijo igbo), možnar in pestilo (znan kot ‘odo/Ikwe/okwa (kjer je Okwa manjša različica možnarja) na’ ali nwa odo’. Preprosto pomeni možnar in njegova roka ali otrok) je sestavni del naših tradicionalnih poročnih daril, ki jih nevesti podari njena družina. Simbolično pomeni, da mora nahraniti svojo družino in jih ne pustiti lačne.

  Rečeno je tudi, da so bili med biafransko vojno v Nigeriji majhni dojenčki skriti pod malto zaradi varnosti in preživetja (Nkem, iz Alorja, v zvezni državi Anambra; jugovzhodna Nigerija)

  Nekdo je pred kratkim vprašal; zakaj nekateri moški radi svojim ženam kupujejo kuhinjske aparate kot darila. Omenila je, da ima raje parfume, in zgrozil sem se. Saj ne, da parfumi niso odlični, toda tudi zdaj kot ženska 21. stoletja bi rada možnar in pestilo za poročno darilo; da, dajem ga tja v vesolje 🙂

  Poznaš smešno stvar o teh možnarjih? Trajajo dobesedno celo življenje, če je zanje dobro poskrbljeno; kar vključuje pranje z milom ali brez njega in obračanje malte na glavo, da se posuši. Za malte nikoli ne uporabljam mila, razen seveda meljem nekaj, kar vsebuje rdeče olje. V bistvu pomislite, kako bi skrbeli za svojo posodo iz litega železa in z malto ravnali na enak način, tj. z nekaj spoštovanja!

  Sliko je poslal Ify. To je 41 let stara terilnica in pestilo njene matere, ki ji jo je dala med poroko z možem; Ifyjev pokojni oče (Bog pokoj njegovi duši)

  Miti:

  Slišal in prebral sem veliko mitov o možnarju/pestilu; nekateri izmed njih so naslednji:

  *Tabu je jesti fufu, tj. Akpu (bela pasta iz fermentirane manioke) ali strt jam naravnost iz možnarja, ker bi vaš želodec končal tako globoko kot možnar; potem bi se lahko izkazalo, da si jama brez dna 🙂 (dodal sem svoje) (Chioma Emezi; iz Ala Owere, država Imo)

  *Tabu je hoditi po pestilu po tleh, saj lahko povzroči neplodnost. (Chioma Emezi; iz Ala Owere; država Imo)

  *Če tolčete palmove sadeže in starešina vstopi v kuhinjo ali posestvo, od koder tolčete, se od vas pričakuje, da nehate tolči v malto in v znak spoštovanja začnete tolči po tleh ali tleh. (Chioma Emezi; iz Ala Owere, država Imo)

  *Tabu je tolkanje v malto ponoči, saj kliče duhove. (Oghenerunor; iz Ughelli North, Delta State)

  *Ko potujete z možnarjem in pestilom, morate v možnar vstaviti kovanec, da preprečite, da bi avto zapeljal v nesrečo (Ruona; iz Agbarhoja. Delta država) (Oghenerunor; iz Ughelli North, Delta država)

   

  Tako kot ima nož zelo pomembno vlogo v kuhinji, igra možnar/pestilo pomembno in bistveno vlogo v nigerijski kuhinji. Ko smo odraščali z mamo, smo veliko uporabljali možnar. Sem najmlajši od sedmih otrok, zato so me prisilili, da vedno tolčem in perem malto. Zdelo se mi je precej nadležno, vendar se nisem nikoli pritoževal, saj je bilo to moje opravilo in zelo obvezno. Ali sem opravil opravilo ali sem opravil opravilo 🙂

  Dandanes obstajajo različne vrste možnarjev/pestilov in njihova uporaba ne zahteva prave tehnike. Lesenih je še zelo veliko. Z leti so različna podjetja predstavila vrsto marmorja in keramike. Obstajajo celo takšni, ki so izdelani in obdelani z granitom. Zaenkrat jih imam 3 in leseni tip je še vedno moj najljubši. Keramične in lesene vrste so podvržene madežem; vendar so lesene različice bolj porozne in običajno zadržijo okus različnih začimb, kar je tako dobro kot slabo v smislu, da daje okus živilom in slabo, ko lahko okusite strok, ki ste ga včeraj zmleli v pretlačenem jamu. danes si mlet :). Tudi granitna različica, čeprav je obdelana, lahko pusti svoje delce v vaših zmletih živilih. Tisti, ki jih imam, sem dobil leseno tipko kot darilo ob slovesu od prijateljice Binte, ko se je selila. Dobil sem drugo leseno različico od drage prijateljice Jackie in dobil sem majhno različico iz granita (vendar je začasna), ker je Ajebutter 1 zahteval eno njene velikosti. Prej je uporabljala starejšega, ki mi ga je dala Binta, čez nekaj časa pa je začela zahtevati enega zase.

  Končno, veš, da sem moral zmečkati pregovor ehn iz možnarja in pesta 🙂

  Obstaja pregovor, ki je priljubljen med igbo govorečimi ljudmi v Nigeriji. Pregovor pravi “Imaghi asu n’ikwe, suo n’ala” in prevajam v angleščino “Če ne znaš tolči v malto, tolči po tleh.” (Pomeni: “Tukaj je vaša priložnost, lahko jo dobro izkoristite ali zapravite, če želite”)

  google slika žensk, ki tolčejo v možnar

  Google slika žensk, ki tolčejo v možnar

  Kljub mitom obožujem malto. V sodobnem času nas veliko uporablja blender in kuhinjski robot, a ta malta je kot Oba (kralj) v kuhinji. Obstaja nigerijski pregovor, ki se glasi takole: “Oba no dey go transfer”, kar pomeni, da kralj nikoli ne zapusti svojega prestola. Ne glede na to, kako zelo smo naklonjeni našim sodobnim mlinom za hrano, možnar in pestila ostajajo kralji v kuhinji.

  Torej, kako se v vašem narečju imenuje možnar in pestilo in kakšen so pomen in miti o možnarju in pestu v vašem domu ali med vašimi ljudmi. Ne pozabite komentirati spodaj in nam sporočite 🙂