Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Lokalna enolončnica iz jama. Ko lokalno pride v piko na i!!!!

Lokalna enolončnica iz jama. Ko lokalno pride v piko na i!!!!

  Ste že kdaj imeli tiste dni, ko ste bili lačni in ste imeli le nekaj sestavin? Čeprav mi je delno star jam všeč, je nova sezona jama in brez riža na vidiku, sem skuhal tole skledo enolončnice iz jama.

  Nisem bil vedno ajebutter. Med odraščanjem so bili časi, ko so bile stvari precej težke. Bili so dnevi, ko je mama skuhala domačo juho s kokosovim jamom in drobnimi polžki. Jedli smo tudi riž iz palmovega olja in enolončnico iz jama.

  To jed imenujem enolončnica, ker je rahlo jušna. Ni mehko ali res razčlenjeno kot običajna različica jama (ji’ akukwo) Asaro ali Igbo. Narejen je tako, da nasiti kogar koli, ki ga morda jedo, in ne samo z udobjem, ampak tudi v trebuhu.

  Ko sem kuhal ta lonec enolončnice, so se mi malo solze zvrtele po očeh in na lica, ko sem se spomnil očeta. Spomnila sem se, kako težke so bile stvari v nekem trenutku, spomnila sem se, kako trdo je delala moja mama in kako mi je ta pot pomagala, da sem zrasel, da sem začel ceniti majhne stvari, ki so bile storjene zame.

  Stvari za nas niso bile vedno težke. Živeli smo kot družina srednjega razreda, ko je moj oče delal pri NNPC (Nigerijska nacionalna naftna korporacija). NNPC je podjetje, prek katerega zvezna vlada Nigerije ureja proizvodnjo in prodajo nafte v Nigeriji. Medtem ko je očka delal tam, smo dobro jedli, živeli v varnem okolju (stanovanjsko naselje NNPC) in imeli smo vse svoje prijatelje, ki smo se ukvarjali z ajebutterji, s katerimi smo se lahko igrali, lol. Moj oče je delal kot nadzornik na pomolu. Spomnim se, da nam je nekoč razložil, da je pomol kraj, skozi katerega so pripeljali in odpremili nafto po predelavi. Rekel je, da bi vsaka proizvodnja nafte in njena prodaja lahko nahranila celotno Nigerijo za en mesec brez težav.

  Nekoč je bil moj oče upokojen in morali smo se preseliti s posestva v prenočišče, ki smo si ga lahko privoščili. Bil sem precej mlad in res nisem razumel, zakaj se moramo preseliti. Sčasoma smo sami sebi postali vlada; tako kot pri večini državljanov Nigerije. Imeti smo morali lastno vodo, lastno varnost, prevoz in elektriko. Vedno smo imeli kmetijo, tako da smo pojedli skoraj vse, kar smo pridelali, in to nam je zelo pomagalo.

  Moj oče je svoj denar vložil v svoje podjetje s kruhom in zašli smo v težke čase. Takrat sem vedel, da so ti mali polžki, ki so se hranili z rožami in rastlinami, užitni. Takrat nisem imel izbire, jedel sem, kar je skuhala mama; ta jamova enolončnica vključno … Dokler se moj oče ni mogel finančno postaviti na noge, smo se morali boriti, samo za preživetje. V nekem trenutku sem mu moral pomagati pri iskanju strank, ki bi pokroviteljsko podpirale njegovo podjetje, in moram samo reči, da sem v mnogih pogledih ekstatično hvaležen za težke čase, skozi katere smo preživeli, saj zdaj lahko delim recepte in izkušnje.

  Za ta recept sem ga malo popestrila z dodatkom nekaj prekajenega kozjega mesa in suhe ribe. Dodal sem celo papriko! Lepi časi eh! Hvala bogu za malenkosti 🙂
  5,0 od 1 mnenj Lokalna mešanica jama   Shrani Natisni Čas priprave 20 minut Čas kuhanja 13 minut Skupni čas 33 minut   Avtor: Nma Porcije: 6 Sestavine

   20 majhnih kosov olupljenih kockic jama

   ½ lb prekajenega kozjega mesa s kožo( kakršno koli prekajeno meso deluje)

   1 majhna sesekljana čebula

   1 grobo zmešana paprika (neobvezno)

   1 velik habanero

   8-10 ehuru semen (calabash nut meg)

   3-4 žličke rakov v prahu

   3 žličke suhih čilijevih kosmičev

   1 pest celih suhih kozic (razdeljenih)

   1 velika suha riba (namočena, oprana in razkoščena z nekaj tople vode)

   ¼-1/2 skodelice palmovega olja

   11/2 žličke sesekljanih listov uzize

   1 pest bazilike/dišečih listov (neobvezno)

   2 skodelici mlade špinače ali narezanih bučnih listov

   juha

   sol po okusu

  Navodila za pripravo ~352 ~ Ehuru pražite na odprtem ognju ali prepražite v vroči ponvi, dokler ne zadiši. Približno ali gladko zmiksajte ali pretlačite skupaj s polovico celih suhih kozic in poprom habanero.

  Metoda

   Kozje meso začinite s čebulo, soljo, praškom za rake, juho (če uporabljate) in 2. žličke. suha paprika. Zalijemo z vodo do višine mesa in kuhamo do mehkega. Dodajte mešanico jama in paprike ter zavrite (dodajte več vode, če želite jušno juho); nato dodajte mešanico ehuruja skupaj s palmovim oljem. Kuhajte približno 10 minut. Ko je jam mehak, mešajte, dokler se jam nekoliko ne razlomi in se enolončnica zgosti. Dodamo špinačo, suho papriko, suho ribo, preostale kozice in dišeče lističe, če jih uporabljamo. kuhamo približno 3 minute; med mešanjem. Postrezite in uživajte

  3.2.2925