Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Enolončnica iz zelenih paradižnikov in dišečih listov

Enolončnica iz zelenih paradižnikov in dišečih listov

  Ta recept, tako kot vsi drugi recepti, ki jih razvijam, je zame zelo poseben. Čeprav je opozorilo o dolgi objavi 🙂

  Ta teden sem preizkušal recepte in ko sem nakupoval sestavine na kmečki tržnici, sem videl gospo, ki je kopala pod mizo, na kateri so bili razstavljeni sveži paradižniki. Spraševal sem se, kaj počne; potem sem se odločil pogledati z njo. Pod to razstavno mizo je bila škatla s paradižniki. Ne vem zakaj sem bil takoj navdušen, ker sem šel naprej in kupil vse zelene. Ko sem prišel domov, sem ugotovil, da res nimam načrtov glede paradižnika. Potem sem pomislil na enolončnico ayamase, vendar s paradižniki namesto popra.

  Veš, kaj je smešno pri vsem tem, ko sem objavil fotografijo in o njej govoril na svojih straneh v družabnih omrežjih, sem dobil nekaj mnenj ljudi, ki so rekli, da so njihovi stari starši ali starši tako kuhali enolončnico … To kaže da niso vsi recepti res novi. Nekdo nekje v tem vzporednem vesolju je poskusil nekaj, kar mi verjetno testiramo prvič.

  Preden delim ta recept, želim deliti nekaj, kar mi je bilo vedno pri srcu. Delil sem ga na svojih straneh na Facebooku oziroma Instagramu, vendar menim, da bi ga moral deliti tukaj za tiste, ki tega še niso videli. Preden nadaljujem, bi rad najprej povedal, kaj me je nekdo vprašal o tem, da delim takšne zgodbe. Pred kratkim sem objavil fotografijo z napisom »Potuj in nikomur ne povej. Živite resnično ljubezensko zgodbo in nikomur ne povejte. Živite srečno in nikomur ne povejte. Ljudje uničujejo lepe stvari.” In po mojem mnenju bolj resnične besede še niso bile izrečene. Pripadam šoli mišljenja, da moram nekatere dragocene stvari, ki so se mi zgodile, obdržati zase. Sem zelo zaseben človek … Toda ko gre za stvari, s katerimi se ljudje lahko povežejo, kot je »depresija«, tega nikoli ne zadržujem zase. Zgodilo se mi je nekaj lepih stvari, ki jih moram obdržati zase. Ne bodo vsi razumeli vašega potovanja. Ne vem, kako naj si drugače razložim to. Ampak tukaj gre … In spodaj je bila moja objava na Facebooku …

  Že nekaj časa sem hotel povedati to zgodbo, a vsakič, ko jo moram natipkati, jo izbrišem. Pa ne zato, ker bi me bilo sram, ampak zato, ker je morda komu preveč.

  Že prej sem trpel za depresijo. Postalo je tako hudo, da sem trikrat poskušal narediti samomor.

  Ko sem prvič poskušal narediti samomor, sem spil 8oz skodelico čistilnega sredstva, a se mi ni nič zgodilo. Takrat sem bila noseča, a nisem vedela. Uboga punčka, Bog jo je ohranil…

  Drugič sem vzel celo stekleničko protibolečinskih tablet. Končal sem, nič mi ni pomenilo. Imela sem otroka, a sem pozabila, da je v spalnici. Poglejte, kaj vam depresija naredi. Pozabiš na dobre stvari, ki jih življenje ponuja, in se osredotočiš na slabe.

  Moj otrok je spal v igralni podlogi na tleh. Boril sem se s svojimi mislimi; medtem ko je tiho in mirno spala. Pozabil sem! Vzel sem tablete in začelo se mi je zrušiti. Nekaj ​​minut kasneje sem zaslišal jok svojega otroka. Potem je kliknilo! Kdo jo bo hranil? Všeč ji je bilo samo moje materino mleko … Zgrabil sem telefon in nekaj ur kasneje sem se znašel v bolnišnici in bil pod nadzorom samomorilca. Dobila sem brezplačno svetovanje in sčasoma mi je postalo bolje.

  Tretjič se mi je bolezen ponovila in ko sem z ajebutterjem 2 izvedela, da sem noseča, je postalo slabše. Skoraj sem skočil s trinadstropne zgradbe, a je punčka zaklicala “mami, lačna sem!” Vidite, bil sem v zelo slabem položaju … Lagali so mi, počutila sem se izrabljeno in tudi po tem, ko sem imela fanta, je moj odnos z njim nekaj časa trpel … Zdaj je on moje vse

  Ena stvar, ki je zame stopnjevala depresijo, je bil trivialen način, s katerim ljudje, ki so mi bili blizu, niso upoštevali mojega klica na pomoč. Počutila sem se nevidno in pahnila sem v zmešnjavo ter postala samomorilna.

  Afričani trpimo za depresijo, nismo le pozorni na to in imamo svoje načine, kako se z njo spoprijeti, a na neki točki se nisem mogel spopasti…Tistim, ki pravijo, da hočejo moje življenje, se nasmehnem in jih vprašam “lahko nosiš moje čevlje?” Ne morete si želeti, da bi bili nekdo, če ne veste, skozi kaj so šli, da so prišli tja, kjer so … ali skozi kaj gredo trenutno …
  Kdo ne gre, ne ve.

  PS: Ta kratka zgodba ni zato, da bi se mi smilili. Moraš vedeti, da sem bil že prej razbit na koščke.

  Ampak kot feniks…vstanem …

  Kogar koli to navdihuje…

   

  Nazaj k receptu. To je zelo preprosta enolončnica z glavno začimbo, kot je ogiri/ogili okpei. Trdno verjamem in obožujem vse okpei. Okpei je lokalna in naravna nigerijska začimba. Malo tega gre zelo daleč.

  Če uporabite iru ali dawa dawa, je to nekako podoben konceptu, vendar je njegov okus zelo intenziven; predvsem če jih pred uporabo popečemo.

  Verjamem v lokalne recepte in ta enolončnica je eden mojih najpogostejših receptov, ki jih uživam doma.

  Čas je za kuhanje …

   

  Enolončnica z zelenimi paradižniki in dišečimi listi   Shrani Natisni Čas priprave 10 minut Čas kuhanja 30 minut Skupni čas 40 minut   Avtor: Nma Porcije: 9 Sestavine

   1½ funta kuhanega piščanca ali poljubnega mesa

   8 slivovih zelenih paradižnikov

   3 Ose Nsukka (habanero)

   1 rdeča paprika (tatase) (neobvezno)

   1½ majhne čebule

   3 majhni stroki česna (neobvezno)

   ½-1 kos ogili okpei (kot nadomestek uporabite rake )

   1 pest dišečih listov (narezanih) (namesto tega uporabite baziliko)

   1 kuhalna žlica palmovega olja

   ¼ skodelice jedilnega olja

   2½ skodelice mesne juhe

   juha (neobvezno)

   sol (neobvezno)

  Navodila

   Paradižnik, česen, papriko, ose in 1 čebulo zmešajte in prelijte skozi fino sito, da odteče odvečna voda.

   Medtem na tanko narežite čebulo in pustite na stran; nato ogili rahlo popečemo na odprtem ognju, dokler ne zadiši (ne zažge se). Lahko pa ga popečete v praznem loncu. Samo postavite lonec na zmeren ogenj, položite ogili v lonec in nekajkrat premešajte, dokler ne začutite vonja. Ta korak lahko tudi preskočite…

   Palmovo olje segrejte do zelo vročega; nato dodamo drugo olje in čebulo. Pražite, dokler čebula ne postekleni; nato dodajte ogile (ali rake, če jih uporabljate) in jih pražite nekaj minut. Dodajte paradižnikovo mešanico in premešajte, da se združi z oljem. Dodajte mesno osnovo (preverite, koliko vode porabite) in pokrijte s pokrovko, da se kuha. Ko začne olje pronicati na vrh enolončnice, dodajte kuhanega piščanca in kuhajte, dokler olje ne priplava na vrh. Dodajte dišeče lističe in kuhajte še 3 minute, preden postrežete s katero koli prilogo.

  3.2.2925