Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Enostavna enolončnica s kozjim mesom

Enostavna enolončnica s kozjim mesom

  Vedno so prazniki, da pripravimo določene jedi, ki jih v preostalem delu leta ne dobimo vedno. Vendar dandanes ni vedno tako.

  Med počitnicami je moj oče (bog pokoj mu) vedno dal zaklati kozo in piščance za nas in preostalo svojo širšo družino. Poleg poprove juhe iz kozjega mesa in drobovine je bila vedno tudi kozja enolončnica. To enolončnico sta vedno pripravljali moja mama in očetova sestra (naj ji bog pokoj).

  Narejen je bil iz svežih paradižnikov in rdeče paprike. V tistih časih je bila kuhinja za očetovo hišo in vse, kar sem počel, je bilo opazovanje z okna mamine spalnice, dokler nisem bil dovolj star, da sem lahko pomagal v kuhinji. Pomoč v kuhinji nikoli ni bila moja najmočnejša točka. Prisilili so me, da sem paradižnik in papriko zdrobil z možnarjem in tolkačem. dolgočasno? Vsekakor! Zaradi tega je postopek kuhanja trajal cel dan.

  Če obstaja en izum, za katerega sem najbolj hvaležen, je to mešalnik. Predstavljajte si, da paradižnik in papriko preprosto stepete v pire in ju vlijete naravnost v olje.

  Odraščanje Nigerijca je bilo pustolovsko. V kuhinji smo morali biti ustvarjalni, ko nismo imeli naprav ali električne energije, da bi naprave delovale. Z mlevnim kamnom smo zdrobili papriko, fižol, paradižnik, čebulo…vse. In če ste imeli srečo, so vaši starši pomagali pri lažji poti tako, da so lokalnemu mlinu plačali pomoč pri pireju ali mletju teh sestavin. Spomnim se, da sem v mestu plačal 10 Nair za mešanje paradižnikov za enolončnico. Toda v očetovem podeželskem domu je bila tržnica zelo daleč, tako da nismo imeli druge možnosti kot možnar in pest.

  Kljub vsemu temu je bilo med nami kot družino še vedno veselje, ker je bil božič in smo morali jesti ocvrto kozličje meso.

  Ko je bila koza razklana, smo jo razdelili na različne dele. Drobovina je bila uporabljena za pripravo preproste poprove juhe, če pa glava ni bila uporabljena za Isi ewu, so jo dodali poprovi juhi. Preostalo meso je bilo razdeljeno na različne dele in razdeljeno med očeta in njegove brate. Včasih je moj oče dal moji mami skuhati enolončnico in cel klan je bil povabljen na božično kosilo z nami. Moj oče nikoli ni jedel sam.

  Spodnji recept je mamin recept, ki sem ga prilagodil in olajšal.

  Recept seveda zahteva le paradižnik in paradižnik nikoli ni bil zares gladko zdrobljen. Toda zaradi različnih kultur v Nigeriji sem se odločil dodati papriko, ki v resnici ni pripadala moji mami ali igbo. (Igboji pravzaprav niso znani po svoji enolončnici ali dodajanju paprike vanjo. Jorubi so strokovnjaki za pripravo okusnih enolončnic z rdečo papriko, ki sežejo v nebesa.)

  Ko sem odraščal v Nigeriji, kozje meso ni bilo nekaj, kar smo jedli običajno in vsak dan, toda danes ga lahko pripravite za nedeljsko večerjo in za zahvalni dan. Je ena glavnih prilog na mizi med prazniki.

  Sedaj pa daj to tudi na svojo mizo …
  5,0 od 4 mnenj Enostavna enolončnica iz kozjega mesa   Shrani Natisni Čas priprave 10 min Čas kuhanja 40 min Skupni čas 50 min   Avtor: Nma Za porcij: 6 Sestavine za meso

   1½ lb kozjega mesa

   1 strok česna

   1 žlička timijana

   1 žlička karija

   1 žlička suhe paprike v prahu

   1 majhna čebula

   sol

   juha po okusu

  Za enolončnico

   4 goveji paradižniki

   2 papriki

   1 habanero

   1½ čebule

   ščepec timijana (neobvezno)

   2 skodelici mesne osnove

   1 skodelica jedilnega olja

   juha

   sol

  Navodila za skuhaj meso.

   Meso in začimbe stresemo v posodo za kuhanje in pustimo, da se kuha v lastnem soku. Ko se sokovi posušijo. dodajte nekaj vode in okusite začimbe. Nato pustite, da se meso kuha do mehkega.

   Lahko pa v lonec z začimbami in mesom nalijete vodo in pustite, da se zmehča. Meso odcedimo iz jušne osnove in prepražimo ali postavimo v pečico, da zlato zapeče.

  za enolončnico.

   Papriko, celo čebulo in paradižnik grobo ali gladko zmiksamo. Nalijemo v lonec in pustimo kuhati, dokler se tekočina ne posuši in mešanica ne postane pasta. Segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo, da postekleni. Dodajte ščepec timijana, da bo olje dobilo nekaj okusa. Po minuti dodajte paradižnikovo mešanico v olje. Dodajte mesno osnovo in kuhajte (občasno premešajte, da se ne zažge), dokler olje ne priplava na vrh. Dodajte kozje meso in okusite začimbe. Pustite kuhati še eno minuto; nato ugasnite ogenj in pustite, da se kozje meso prepoji z enolončnico. Uživaj z rižem…zagotovo 🙂

  3.2.2925