Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Challah s cimetovim sladkorjem in vanilijevimi zrni z zlatimi rozinami, namočenimi v viskiju

Challah s cimetovim sladkorjem in vanilijevimi zrni z zlatimi rozinami, namočenimi v viskiju

  Zadnje čase veliko razmišljam o prihodnosti.

  Ali delaš to …? Sanjarite o prihodnjih dneh?

  Dajem vse od sebe, da ne. Poskušam biti tukaj. Prizadevam si ostati v zdaj. Toda včasih me moji možgani premagajo in se potopim globoko v mentalna vprašanja in odgovore.

  Vprašanja, o katerih interno razmišljate, mejijo na nepomembna za spreminjanje življenja: Kako dolgo bom ostal v New Yorku? Kaj pravzaprav počnem s svojim življenjem? Pariz? Je on … tisti? Kaj naj spakiram na potovanje v Kalifornijo tega aprila? Ali res potrebujem tiste ljubke solnice in poprovnike od anthro … (odgovor na to je da.).

  Vprašanja, vprašanja, vprašanja! Prepuščanje umu je spolzka pot.

  Peka tega kruha prejšnji vikend je bila točno tisto, kar sem potreboval, da me je vrnilo iz Dežele brez odgovorov in v pravi trenutek, v katerem sem živela – kar je res najboljše mesto za biti. Proces me je prisilil, da sem se osredotočil na tukaj in zdaj. Nežno gnetenje lepljivega testa je moj um sprostilo stran od velikih življenjskih vprašanj in ga usmerilo v resničnost vsega: življenje je trenutno popolnoma super, neumno.

  Ta kala je malo zamudna (večinoma čaka, da testo vzhaja, tako da lahko v tem času počnete svoje) in zahteva malo koncentracije (ste že kdaj spletli čalo !? Bodite pozorni), vendar je 100 % vredno vašega truda in truda.

  S kančki cimeta in sladkorja, pikicami vaniljevega stroka in celo z nekaj pijanimi rozinami je to kruh, ki vam bo 100-odstotno vrnil čašo. Challah!

  Calla s cimetom in sladkorjem iz vanilijevega stroka z zlatimi rozinami, namočenimi v viskiju – za 2 štruci

  Prirejeno po Joan Nathan prek Smitten Kitchen

  Čas: približno 1 ura, plus 2 1/2 ure vzhajanja

  1 1/2 paketa aktivnega suhega kvasa (1 1/2 žlice ali 3/8 unč ali 11 gramov)

  1 jedilna žlica (13 gramov) plus 1/2 skodelice (100 gramov) sladkorja

  1/2 skodelice oljčnega olja

  5 velikih jajc, pri sobni temperaturi

  1 žlica soli

  1 žlička cimeta

  8 1/2- 9 skodelic večnamenske moke

  2 stroka vanilije, postrgana

  4 oz viskija – uporabil sem crown royal, vendar sem prepričan, da bo vse, kar imate pri roki (če imate pri roki viski), dobro delovalo.

  1/2 skodelice zlatih rozin na kalo, namočenih v viskiju vsaj 3 ure, najbolje čez noč.

  1/2 skodelice granuliranega sladkorja, pomešanega z 2 žlicama cimeta

  V veliki skledi raztopite kvas in 1 žlico sladkorja v 1 3/4 skodelice mlačne vode.

  V kvas vmešajte olivno olje, nato pa eno za drugim vmešajte 4 jajca s preostalim sladkorjem, soljo, cimetom in vanilijevimi stročnicami. Postopoma dodajamo moko. Ko se testo drži skupaj (jaz sem porabila polnih 9 skodelic) je pripravljeno za gnetenje. Vse sem naredil ročno, lahko pa uporabite svoj mešalnik, če je posoda dovolj velika; moj ni bil.

  Testo zvrnemo na pomokano površino in gnetemo do gladkega. Očistite skledo in jo namastite, nato vrnite testo v skledo. Testo pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro, da se skoraj podvoji. Testo lahko vzhaja tudi v pečici, ki je bila ogreta na 150 stopinj in nato izklopljena. Testo preluknjamo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem še pol ure.

  Na tej točki boste svoje v viskiju namočene rozine vmesili v kalo.

  Zdaj je čas za spletanje kitke! Vzamemo polovico testa in ga oblikujemo v 6 kroglic. Vsako povaljajte v mešanici cimetovega sladkorja, da je dobro prevlečena, nato pa vsako kroglico z rokami razvaljajte v pramen, dolg približno 12 palcev in širok 1 1/2 palca. Če želite, jih lahko na tej točki potresete še s cimetovim sladkorjem – jaz sem. Postavite 6 v vrsto, vzporedno drug z drugim. Stisnite vrhove pramenov skupaj. Premaknite zunanji desni pramen čez 2 pramena. Nato vzemite drugi pramen z leve in ga premaknite skrajno desno. Vzemite zunanji levi pramen in ga premaknite čez 2. Drugi pramen premaknite z desne na skrajno levo. Začnite znova z zunanjim desnim pramenom. Tako nadaljujte, dokler niso spleteni vsi prameni. Za ravno štruco podtaknite konce spodaj. Za okroglo štruco zasukajte v krog, konca stisnite skupaj. Na enak način naredite drugo štruco. Pletene štruce položite na pomaščen pekač za piškote z vsaj 2 cm razmika.

  Preostalo jajce stepemo in z njim namažemo hlebčke. Zamrznite kruh ali pustite vzhajati še eno uro.

  Če pečete takoj, segrejte pečico na 375 stopinj in štruce ponovno premažite. Potresemo s preostalim cimetovim sladkorjem. Če zmrzujete, vzemite iz zamrzovalnika 5 ur pred peko.

  Pecite v sredini pečice 30 do 40 minut ali dokler ne porjavi. (Če imate termometer s takojšnjim odčitavanjem, ga lahko vzamete ven, ko doseže notranjo temperaturo 190 stopinj.) Ohladite štruce na rešetki.