Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Banga juha. Ponos delte Nigra

Banga juha. Ponos delte Nigra

  To poletje res nisem nameraval veliko pisati bloga. Bilo je prevroče. Pravzaprav sem se tistega dne, ko sem skuhal to juho, vprašal “kdo mi je poslal sha?” Nič me ne bo prisililo, da bi to poletje spet pisal!. Toplota in vlaga sta prav moteči lol 🙂 …Večina mojih fotografij je posnetih zunaj, zato si me predstavljajte na soncu z vso vlago. Jaz sem se ‘omase’d’ zase lol! Morali ste me videti, kako se potim in jem banga juho hkrati LOL!!!

  Kakorkoli, odraščal sem v Warriju v zvezni državi Delta in ena od tamkajšnjih osnovnih juh je juha Banga, začinjena z zelo aromatičnimi začimbami; nato do popolnosti kuhana z mesom ali ribami. Moja najljubša banga začimba je Ataiko. Čeprav te dni lahko najdete posebno mešanico na tržnici ali v afriških trgovinah, je spodaj slika z začimbami Banga.

  začimbe za banga juho. fotografija Matsecooks.com

  V Nigeriji je palmovo olje velika stalnica; čeprav ga večina mojih ljudi vidi kot “nezdravo”, je palmovo olje eno najboljših super živil na svetu. Mislim, da “polnovredna živila” prodajajo tudi palmovo olje (nisem prepričan) … Preveril sem na spletu in videl, da ga prodaja Walmart; celo Amazon. Toda v Afriki nimamo le kmetij, kjer gojijo in obirajo palmove sadeže, imamo lokalne in strojno lastne predelovalne obrate za palmovo olje … In vaše koristi od kakršnih koli hranilnih snovi iz palmovega olja so določene s tem, kako kuhate to. tj. beljenje in nebeljenje … in koliko porabite na lonec hrane med kuhanjem. Kot pri vsem, malo tukaj, malo tam vas ne bo ubilo. Dejansko pomaga ohranjati vašo kožo sijočo in navlaženo.

  Google slika farme palm

  Google slika nabranih palmovih plodov

  Google slika moškega, ki drži obrano palmo

  Spomnim se, da sem kot mlado dekle pekla palmove plodove na odprtem ognju; potem pa jesti sadno kašo. Veš kaj? Bilo je naravnost okusno. Neopisljivo je, kako so se sokovi topili v mojih ustih, medtem ko sem žvečila kašo. In tudi vonj po orehih; v tem je bilo nekaj tolažilnega.

  Google slika pečenega sadeža palme.

  Druga uporaba palmovih sadežev je priprava ognja in celo olja palmovih jedrc za kožo. Ko palmove sadeže operemo, skuhamo in stisnemo, pleve običajno uporabimo za zakurjenje ognja; ki jih domačini lahko uporabljajo za kuhanje. Ne morem niti začeti pripovedovati o vseh čudovitih načinih uporabe palmovega sadeža … toda prav fascinantno je, koliko koristi lahko en sam šop palmovega sadeža.

  Sedaj pa k moji skledi juhe Banga…

  Banga juho vedno naredim tako, ko pogrešam dom; tj. Warri v državi Delta v Nigeriji. In tokrat sem poskusila z domačim loncem (Asanka). Poglejte, še nikoli nisem kuhal v domačem loncu, tako da je bilo po Matseju neobdelano; ker ko sem poskusil v njej skuhati svojo banga juho, se je takooooo močno penila, da sem se prestrašil, reci, naredi peno, ne bodi me za to državo, kjer delam domačega zdravnika 🙂 LOL!!! Kakorkoli že, z vso pomočjo, ki sem jo dobil od svoje instagramove strani, mi je končno uspelo. Če želite uporabiti popolnoma nov in neobdelan domači lonec, morate narediti nekaj stvari. V lonec nalijte nekaj vode; in na majhnem ognju pustite, da voda zavre, izpraznite lonec in zavrite drugega. Naredite to nekajkrat. Prav tako lahko pustite prazen domači lonec na majhnem ognju, da se nekaj minut precej segreje; nato pa vanj vtrite nekaj olja pred uporabo. Dandanes se prodajajo že obdelani avtohtoni lonci, tako da vam ni treba biti kot jaz in začeti kuhati in zlivati ​​vodo. Ne delajte glave stvari biko! 🙂 LOL!!!

  Moja penasta banga juha v domačem loncu

  Brez penjenja po čiščenju nativnega lonca

  Za kuhanje banga juhe. Plodove palme običajno operemo in skuhamo do mehkega; nato zdrobite v kuhinjskem robotu ali možnarju; potem se plup stisne; z vodo in odcejeno. Šla sem po lažji poti in uporabila pire iz palmovega sadja (smetano) v pločevinki… Spomnim se prvega dne, ko sem okusila banga juho. Eden od mojih bratov je prinesel domov nekaj svežih mačjih rib in nekaj palmovega sadja. Kuhal je, pretlačil in iztisnil smetano; pustil mi je nered, ki ga moram pospravljati kot najmlajšemu otroku… Nawa! No, tudi jaz sem prvič jedel mačjo ribo in oboževal sem vsak grižljaj. Nisem hotel dokončati svojega. Jedla sem ga tako počasi in uživala v vsakem grižljaju. Poleg tega tudi posode nisem hotel pomivati ​​… Tudi z zlomljenim palcem so me ti ljudje prežali, da bi jim pomil posodo. Mislim, da je zločin biti najmlajši otrok … “jezik iztegnjen” … Moji bratje in sestre so imeli svoje s škrobom, jaz pa sem si rekel “pogrešaj me s tem bikom!” Uporabila sem rumeni garri 🙂

  google slika kuhanega banga sadja

  Vsi nigerijski recepti…slika zdrobljene kaše bange

  Zaradi ljubezni do banga juhe sha…
  Banga juha. Shrani Natisni Pripravljalni čas 10 min Čas kuhanja 30 min Skupni čas 40 min   Avtor: Nma Porcije: 6 Sestavine

   1lb kuhanega mesa

   1 srednje velika sveža riba polenovka (narezana in začinjena s soljo in 1 žličko suhega čilija)

   Pest koščkov jušne ribe (ali kuhane jušne ribe)

   1 majhna suha riba

   ½ lb svežih kozic (lahko dodate celo školjke, če želite biti pustolovski)

   400 g banga pireja (palmina sadna krema )

   400-500g vode ali mesne juhe

   3 zavitki začimbe banga

   2 žlički. beletete

   2 zdrobljeni papriki habanero(ata-rodo)(ose-Nsukka)

   polovica manjše čebule (mlete)

   1žlička suhega čilija

   1žlička rakov

   palčka Oburunbebe (neobvezno)~253 ~ voda

   Bujon

   sol po okusu

  Navodila

   Banga pire dodajte v lonec, dodajte vodo ali osnovo skupaj s suhim čilijem, čebulo in koščki ribje juhe. lahko dodate več ali manj vode po vašem okusu). Lonec zavremo. Dodajte meso in začimbe banga skupaj s palčko oburunbebe, če jo uporabljate. Ko se začne gostiti, dodajte suhe ribe, rake, sveže ribe in kozice. nato dodajte beletete. Preverite začimbe in kuhajte, dokler se riba ne skuha in dobro poveže z juho; nato dodajte zdrobljene habanerose za okus. Odstavite in postrezite s poljubnim pogoltom po vaši izbiri. Nekateri uporabljajo škrob za umami!

  3.2.2925