Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Abacha in Akidi

Abacha in Akidi

  Torej sem »Abacho« gotovo naredil na 100 različnih načinov in moral sem jo poskusiti že 101. Abacha, ki prav tako zveni kot ime zloglasnega nigerijskega diktatorja, je precej drugačna in je avtohtona za igbo govoreče ljudi v Nigeriji, je znana tudi kot afriška solata … Ne vem, zakaj se imenuje afriška solata, saj je znana samo prebivalci Vzhodne Nigerije, tako da ne razumem, kako se pojavlja ime *jezik navzven!…Tako hočejo Ganci zdaj vzeti našega Jollofa in mu spremeniti ime v Ghana Jollof…Akuko za bogove!…

  Ta poseben recept me spominja na mojo mamo, ki je pripravljala abačo z akidijem. Akidi  je majhno drobno seme fižola. Videti je rdečkasto ali črno in ga večinoma uporabljajo Igboji. Kakorkoli že, potreboval sem nekaj akida in nisem mogel dobiti fižola, ki bi bil podoben temu, zato sem poklical svojo sestro v Nigerijo za nekaj skodelic.

  Ta recept mi ​​je dal tisti nostalgičen občutek obiska vasi s svojimi. Zvok malte med udarjanjem po ehuruju, vonj po ukpaki… ne vem zakaj me spominja na pomado iz palmovih jedrc.

  Ko sem bil majhen, mi je moja pra teta Priscilla (BOG ji pokoj) skuhala nekaj abache z ukpako…ahhh, kakšen občutek. Prinesla nam je skledo, pokrito z listi kakaja, in povedala, da je za naju z očetom … njena prisotnost v naši hiši je vedno pomenila, da je zame nekje Akara ali Abacha hahaha 🙂

  Pojdimo kar k temu

  *Ps: kako narediti mešanico Ngo’ najdete tukaj: https://goldensweetlove.wordpress.com/2015/01/29/liquid-gold/

   

   

  Abacha “Sto načinov” (afriška solata)   Shrani Natisni Čas priprave 20 minut Čas kuhanja 10 minut Skupni čas 30 minut   To je jed, ki jo večinoma jedo Igboji iz Nigerije. Avtor: Nma Vrsta recepta: Zajtrk, kosilo, večerja Kuhinja: Nigerijska, Igbo Postrežbe: 3 Sestavine

   2 skodelici suhe abače (narejene iz kasave)

   1½ skodelice ugba/ukpaka/oljnih zrn

   2- 3 kosi ose Nsukka

   1 žlička ogirija (zelo neobvezno)

   6 opečenih ali praženih semen ehuru

   1 skodelica sesekljanega pečenega kozjega mesa s kožo (lahko uporabite prekajeno kravjo kožo)

   ena majhna čebula~ 253~ dlan, polna sesekljanega utazija

   juhe

   ¼ skodelice kuhanega akida

   3 velika vrtna jajca ali tajske jajčevce (narezane na majhne koščke)

   Ngo’ ali pepelika ali soda bikarbona, pomešana s malo tople vode (gostilo)

   ½ skodelice celih suhih kozic (razdeljenih)

   1 žlička suhega mletega popra

   sol po okusu

  Navodila

   Nekaj ​​vode zavrite in prelijemo s suho abačo; takoj odcedite, preluknjajte z vilicami ali prsti; nato pokrijte in odstavite.

   Semena ehuruja prepražite ali popecite na ognju ali v ponvi. fino zmiksamo s polovico suhih kozic in ose.

   V lonec vlijemo palmovo olje (ne segrevamo); nato precedite tekočino iz ngo’ (recept v blogu). Če želite uporabiti pepeliko ali sodo bikarbono, namočite pepeliko ali sodo bikarbono v nekaj tople vode in pustite, da se raztopi; nato s cedilom precedite v olje (sode bikarbone ni treba precejati, saj se zlahka stopi). Hitro premešajte olje in gostilo, da nastane rahlo gosta tekočina, znana kot ncha v jeziku Igbo.

   Dodajte ogiri (če ga uporabljate) v olje in stopite z leseno žlico. Nalijte svojo mešano mešanico Ehuru in juho, če jo uporabljate; nato vmešajte svoje meso skupaj z ukpako in akidijem. Mešajte, dokler se olje ne dotakne vseh sestavin.

   Na tej točki dodajte abačo, mlete rake, poper, polovico sesekljanega utazija, preostalo narezano čebulo in jajčevce. Preverite začimbe in vse sestavine previdno premešajte v lonec. Okrasite s preostankom utazija in postrezite.

   Postrezite z ocvrto popoprano ribo

  3.2.2925