Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » 5 sester in nobena odveč….

5 sester in nobena odveč….

  V čudovitem območju DMV je restavracija 5 sisters, ki skrbi za gastronomske potrebe Afričanov, ki živijo v okolici. Ko slišite besedo “5 sester”, je prvo vprašanje, ki vam pride na misel, “ali je to nekakšna glasbena skupina?” No, žal vas moram razočarati, toda to je afriška restavracija v lasti Kamerunke s 5 hčerkami. Nisem dobil celotne zgodovine, vendar vem, da jih je 5 in imajo celo butik.

  Ko sem vstopil v restavracijo, je bilo, kot bi vstopil v klub sredi belega dne. Saj ne, da ljudje čez dan ne igrajo klubov, ampak na tiste dnevne klubske člane sabi. Bil sem v restavracijah, ki delujejo tudi kot prireditvene dvorane ali klubi, toda ta je bila osvetljena od popoldneva, ko sva z gostiteljem prišla tja, do odhoda skoraj ob polnoči. Pravzaprav sem mislil, da se dogaja zabava zaradi glasne glasbe, vendar mislim, da je bil DJ preveč navdušen, da bi bil tisti dan v službi. Čeprav se ta restavracija zdi odličen kraj za posedanje in pogovore, ki »spremenijo življenje«, ne želim poslušati zelo glasne glasbe zgodaj zvečer, kričati na vso moč, medtem ko poskušam jesti in imeti »pomembno ” pogovor z mojimi prijatelji.

  Ambient v restavraciji 5 sester je bil nekoliko mešan in zmeden. Ponoči so imeli prižgane ‘modrikaste’ disko luči in blizu lokala z restavracijskim delom na obeh koncih dvorane; Dj in njegov glasni jockey set sta bila tik ob vratih. Ne morem razložiti celotne postavitve restavracije, toda celoten značaj lokala je kričal “spravi me čez!”

  Zdaj pa k dobrim stvarem! Pijače! Moja najljubša pijača na svetu je “seks na plaži”. Če tega nimate, mi dajte srebrno tekilo s soljo in limeto in pripravljena sem. Moj gostitelj mi je naročil kozarec seksa na plaži in ko sem prejel svojo pijačo od Rileyja v baru, ni bilo videti ravno tako, saj je pokazal, da jim je zmanjkalo sestavine, vendar jo je iz nekega razloga naredil delo in sploh nisem mogel opaziti razlike. Če mi Riley ne bi povedal za manjkajočo sestavino, ne bi mogel razločiti, kaj manjka. Delal je s tem, kar je imel, in ustvaril nekaj tako okusno lepega, da sploh nisem mogel opaziti razlike.

  Ne zamoči dobrega obroka: če obstaja ena stvar, ki je ne bi smel zamočiti kot restavracija, ki skrbi za Afričane; predvsem zahodnoafričani, je Suya. Mba, svojo juho Ogbono lahko narediš nekoliko vodeno in ji dodaš malo preveč olja v juho Egusi, vendar majhnega zrezka, ki je suya, NIKOLI ne smete spreminjati. Pri pripravi suje moram upoštevati dve pravili, ne glede na kos mesa, ki ga uporabljate.

  Pravilo1. Pred/po peki na žaru vedno odstranite maščobo. Razumem, da kuhanje z malo maščobe daje hrani/mesu malo okusa, vendar ne želim, da se moja hrana utopi v njej. In ne, nisem na keto dieti.

  Pravilo 2. Če se zalotite, da pripravljate sujo, vedno imejte nekaj suja popra ali jadžija! To je tisto, zaradi česar je suya. Nočem jesti sesekljanega zrezka s čebulo in poprano omako kot Suya. Ne igraj se z mojo Suyo. Če je vaš Mai Suya nekoliko zmeden ali ne ve, kako narediti sujo, je Google vaš prijatelj. Obstaja na stotine nigerijskih/zahodnoafriških blogov o hrani z recepti Suya in osnovnimi recepti Yaji, ki jih lahko prilagodite svojim strankam.

  V bistvu sva naročila Suya in na mizo je prišel sesekljan zrezek s sladko čebulo, ocvrtimi trpotci in poprovo omako. Če bi hotel Asuna, bi ti rekel ne. Nisem nekdo, ki bi jedel veliko mesa, tako da, ko naročim kar koli, kar je videti kot meso, naj bo dobro kot tisto kozje meso iz Kings way. Zdaj je to še ena zgodba za povedati 🙂 Trpotec je bil dodaten plus, Suya pa mi ga je nekako pokvarila.

  Asun: Prijatelji mojega gostitelja so naročili poprano kozje meso (Asun) in Nkwobi in na našo mizo sta prišli dve skledi, polni kosti; ne dobesedno, toda ta Asunova skleda je imela več kosti kot koza, ki je bila ubita za svoj namen. Ko je natakarica prišla do mize s skledo Asuna, sem pogledal skledo in nisem imel ničesar reči. Nočem iti v nobeno restavracijo, da bi se boril s kostmi. Čeprav razumem, da moraš zaslužiti svoj denar, ti ni treba svojim pokroviteljem postreči polne sklede kosti. Olupite čim več kosti in jed samo malo podražite. Naj bo Asun vreden potovanja. Ko ste v svoji kuhinji pozorni na podrobnosti in pripravljate dobro hrano, bodo množice ljudi prihajale k nam in jedli do sitega ter vašo restavracijo celo priporočili svojim prijateljem. Vprašajte lastnike Fo go De Chao, kako so preživeli restavracijski posel brez kosti 🙂

  Nkwobi….Dva obroka, ki ju jemljem osebno, ko nista pravilno narejena, sta Isi ewu in Nkwobi. Nkwobi je v bistvu enolončnica, narejena iz kravje noge. Da, kravje stopalo je s kostmi, vendar je tudi v njem veliko mesa in traja le minuto, da se meso po kuhanju izkosti do mehkega. Ne vem, kako so moji prijatelji gostitelji jedli te kosti. Tako kot Asun je bil tudi Nkwobi koščen in predvidevam, da jim je Guinness, ki so ga pili, nekako pomagal, da so se prilagodili na okostenele razmere.

  Čeprav nisem prepričan, kako afriške restavracije pripravljajo svoje olje za Abacha, Nkwobi in Isi ewu, se dandanes namesto pepelike uporabljajo bolj zdrave možnosti. Olje lahko zgostite s pepelom palmovih orehov, sodo bikarbono in hladno vodo. Moja najljubša sta pepel palmovih orehov in soda bikarbona, zato je možnost hladne vode zelo priročna. Nekateri ljudje pravijo, da se olje pokvari, ko uporabljajo bolj zdrave možnosti. Svetujem vam, da pri uporabi možnosti, ki sem jih navedel, pomaga, da pustite, da se meso ohladi, preden ga zmešate z oljem. na ta način ostane vaše olje gosto in vaš trebuh se vam zahvaljuje.

  Hrana za razmislek: obožujem afriško hrano, še posebej, če je pripravljena pravilno. V resnici ni nič, če je to vaša strast; veste, da želite, da vaše stranke na koncu uživajo v izkušnji afriške hrane. Dandanes bi ljudje raje plačali za dobro storitev in udobje. Nekatere dni rad nakupujem v Walmartu, druge dni imam raje Publix, ker v Publixu dobite odlične storitve. Če česa ne najdem, se vedno najde nekdo, ki mi pomaga. Ko so moje torbe pretežke, da bi jih nesla stran, je vedno nekdo, ki mi pomaga. Vodenje podjetja ni vedno povezano z denarjem. Včasih gre za dolžino, ki jo porabite, da zadovoljite svoje pokrovitelje; zaradi česar se vračajo in dodajo denar v vaš žep.