Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » 5 čebulna juha

5 čebulna juha

  Vau, fantje, zdi se, kot da je cela zmeraj, odkar sva klepetala! Kakšne so bile vaše počitnice?

  Upam, da je bilo veličastno in polno piškotov in ljubezni. Svojega sem preživel v Philadelphiji, kjer sem užival v počasnejšem tempu življenja, igral sem približno 87 iger Scrabble in jedel preveč hoagies. Bilo je popolnoma popolno.

  Zdaj, ko je božič stara novica, govorimo o NOVEM. Novo leto že pošteno trka na naša vrata! 2013 bo tu že čez 3 dni. 3 dni!

  Torej, očitno me zanima … kakšni so vaši načrti za predvečer tega novega leta?

  Divje plesne zabave? Ognjemet? Opolnoči prihajajo modne obleke in veliko upanja, da boste zaprli ustnice s čedno osebo? Trenirke in tiha večerja s svojo medeno ljubeznijo? Razlijte!

  Imam bleščečo obleko in nekaj modnega šampanjca za vsak slučaj, vendar mislim, da bo letos več joga hlač, vročega čaja in čebulne juhe … zelo super, če mene vprašate.

  Pogovorimo se na hitro o delu čebulne juhe. Prejšnji teden sem iz tega naredil ogromen lonec in to zimo bo zagotovo stalnica v mojem stanovanju. Tukaj je ponudba: 5 čebul – šalotka, rdeča, bela, rumena in vidalija, 5 strokov česna, rdeče vino, sveža zelišča in goveja juha, kuhana dolgo in nizko za ogromno okusa! Oh, na vrhu pa še hrustljav kruh in čudovit mehurčkast sir. Da da da – to je dobra stvar!

  To ni hitra juha, je pa popolnoma, 100 % vredna vašega časa in truda, in je vaš najboljši prijatelj, če se poskušate prehladiti.

  Srečno novo leto, dragi moji! Tako sem (tako, tako, tako, tako, ZELO) hvaležen, da sta vaju del mojega življenja. Res, resnično se počutim blagoslovljeno zaradi tega.

  5 Čebulna juha – Baker by Nature

  Pridobi 6-8 porcij

  2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja

  2 žlici masla, nesoljenega

  1 velika rdeča čebula, na tanko narezana

  1 velika bela čebula, na tanko narezana

  1 velika rumena čebula, narezana na tanke rezine

  1 velika čebula vidalia, narezana na tanke rezine

  2 veliki šalotki, na tanko narezani

  3 vejice svežega timijana

  2 sveža lovorova lista

  1 1/4 skodelice rdečega vina

  3 žlice moke

  1/4 čajne žličke zdrobljenih kosmičev rdeče paprike

  2 litra goveje juhe

  sol in poper po okusu

  narezana bageta in nastrgan švicarski sir (približno 1/4 skodelice sira na skledo juhe)

  V velikem loncu na srednje nizkem ognju stopite maslo in olje. Dodajte čebulo in med občasnim mešanjem kuhajte 15 minut, nato pa dodajte česen, lovorjev list, timijan, mleto rdečo papriko, sol in poper. Nadaljujte s kuhanjem čebulne mešanice, dokler čebula ni zlato rjava in karamelizirana, približno nadaljnjih 30-40 minut. Dodajte rdeče vino, mešanico zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte, dokler se vino ne zmanjša za polovico, približno 8 minut. V tem času lahko vržete lovorjev list in vejice timijana; opravili so svoje delo. Čebulo potresemo z moko in ju premešamo. Ogenj ponovno zmanjšajte na srednje nizko in kuhajte še 10 minut, preden dodate govejo osnovo. Juho zavremo, nato pa pustimo vreti še 10 minut. Po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom.

  Ko ste pripravljeni zaužiti juho, preprosto nastavite pečico na nastavitev za peko, juho nalijte v sklede, primerne za pečico, na vsako skledo položite nekaj kosov narezane bagete in 1/4 skodelice nastrganega sira ter postavite v pečico za približno 4 minute ali dokler sir ne postane zlate barve in brbota.