Przejdź do treści
Domača stran » Recipes » Veliki Latkes za zajtrk & Espresso Matzo oblit s temno čokolado

Veliki Latkes za zajtrk & Espresso Matzo oblit s temno čokolado

  Včeraj je bilo zelo posebno zabavno jutro: za zajtrk sem skuhal lateks. Nič hudega.

  Naredila sem jih velike in napolnjene s krompirjem in čebulo, jih prelila z jajcem in jih z nasmehom in nekaj ljubezni postregla osebi, ki jo imam rada.

  Neverjetno je, kako te zaradi trdne noči spanja in debelega krompirjevega trebuha obrneš tako razgibanega kot veverica – zabeleženo, življenje.

  Te lepe majhne krompirjeve palačinke smo jedli pred TV-jem brez skrbi, razen da smo posegli po drugi – ne preveč zanikrni za deževno jutro. In če v mešanico dodate še mimozo … so te krompirjeve palačinke morda najboljše zdravilo za mačka. Saj ne, da vem kaj o tem.

  Ko smo se nasitili latkesa, jajc in lososa, smo prešli na resnejše teme: čokolado! Včerajšnji dan sem res želel preživeti izven kuhinje in v trenutku, zato je bila sladica hitra rešitev: Espresso Matzo, oblit s temno čokolado.

  Ali ni čudovito? Mislim, da.

  V manj kot 5 minutah sem bil ven iz kuhinje – s čokolado in espressom v rokah namazan matzo – počutil sem se kot domači prevarant in pripravljen, da skočim nazaj v svojo lenobno nedeljo. Kaj več bi lahko želel?!

  Big Breakfast Latkes – Dobi 4 velike Latkes

  *Recept za Latke, prirejen iz The Smitten Kitchen Cookbook

  1 funt krompirja za pečenje, olupljenega

  1 majhna čebula, olupljena

  1/4 skodelice večnamenske moke

  1 žlička pecilnega praška

  1 čajna žlička soli

  1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra

  1 veliko jajce, rahlo stepeno

  olivno olje, za cvrtje

  4 ocvrta jajca (neobvezno)

  Kompir in čebulo grobo nasekljajte s kuhalnico ali strgalnikom. Prestavimo v cedilo ali zavijemo v gazo in ožamemo čim bolj suho. Pustite stati 2 minuti, nato ponovno ožemite.

  V veliki skledi zmešajte moko, jajce, pecilni prašek, sol in poper. Mešajte mešanico krompirjeve čebule, dokler niso vsi kosi enakomerno prekriti.

  V srednje veliki ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja, dokler ne zavre. V ponev dajte 1/4 krompirjeve mešanice in jih poravnajte s hrbtno stranjo žlice. Latke kuhajte na zmerno močnem ognju, dokler robovi niso zlati, približno 4 do 5 minut; obrnite in kuhajte do zlate barve na dnu, še približno 3 minute. Odcedite na papirnatih brisačah. Ponovite s preostalo mešanico krompirja in po potrebi v ponev dodajte več olja. Vsako latke prelijte z jajcem in uživajte!

  Espresso Matzo oblit s temno čokolado

  4 kosi Matzo

  1 skodelica temnih čokoladnih koščkov

  1/2 čajne žličke espressa v prahu

  kosmičasta morska sol na vrh

  Čokoladne koščke raztopite v mikrovalovni pečici in mešajte vsakih 15 sekund, da se ne zažgete. Ko je stopljeno in popolnoma gladko, vmešajte espresso v prahu. Hitro delajte in z lopatko razporedite 1/4 čokoladne mešanice na kos matzo. Ponovite za druge 3 kose matzo, nato vsak kos potresite z morsko soljo. Ohladite na sobni temperaturi ali pospešite, kot sem jaz, in dajte kos v zamrzovalnik za 2 minuti.